Facebook koopt Giphy
Ceo van Facebook Marc Zuckerberg. Foto: AP

Facebook neemt Giphy over, een platform voor gifs, bewegende beelden zonder geluid. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf bekendgemaakt.

Volgens de nieuwssite Axios betaalt Facebook circa 400 miljoen dollar (370 miljoen euro), maar het bedrijf wilde dat niet bevestigen. Dat zou beduidend lager zijn dan Giphy's private waardering van 600 miljoen dollar.

Giphy werd in 2013 opgericht en werd gebruikt om gifs te verspreiden, wat staat voor graphics interchange format. Dat is een bestandsformaat die het mogelijk maakt om korte filmpjes zonder geluid te delen.

Facebook zegt de Giphy-collectie te willen integreren in zijn fotoplatform Instagram. De Giphy-collectie zit al ingebouwd in de berichtendiensten van Facebook. Door Giphy over te nemen, zou dat volgens Facebook nog gemakkelijker gaan. Zowat de helft van het dataverkeer op het platform van Giphy zou al van de Facebook-apps komen.

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft van private berichten een prioriteit gemaakt. Het is de bedoeling dat uiteindelijk berichten uitgewisseld zullen kunnen worden over alle diensten heen. Met WhatsApp, Messenger en Instagram heeft Facebook momenteel nog verschillende aparte berichtendiensten in handen.

Facebook wil Giphy niet exclusief voor zijn eigen diensten voorhouden. Concurrenten zullen de bibliotheek van animaties en filmpjes dus ook nog kunnen gebruiken.

De Tijd meldt dat de Belgische holding Sofina vorig jaar nog investeerde in Giphy. Hoeveel is niet duidelijk.