Slovenië roept als eerste land in Europa einde epidemie uit
Vanaf 31 mei gaan de Sloveense grenzen weer open. Foto: EPA-EFE

De Sloveense regering heeft officieel aangekondigd dat de coronavirusepidemie in het land afgelopen is. Slovenië is daarmee het eerste land in Europa dat die aankondiging doet. De afgelopen twee weken bleef het aantal nieuwe besmettingen elke dag onder de tien.

‘Heden heeft Slovenië de beste klinische situatie in Europa, wat ons toelaat een einde te maken aan de staat van de pandemie’, zei premier Janez Jansa donderdag.

Vanaf 31 mei gaan de grenzen voor mensen uit andere landen van de Europese Unie weer open. Alleen zij die duidelijk ziekteverschijnselen vertonen en geen woon- of verblijfplaats in Slovenië hebben, kunnen worden teruggestuurd.

De quarantaineplicht vervalt, behalve voor personen die van buiten de Europese Unie het land binnenkomen. De regel van anderhalve meter afstand houden, blijft gelden en mondmaskers blijven verplicht zoals in kantoren, cafés en het openbaar vervoer. Ook samenscholingen blijven verboden.

Eerder deze week had de regering al aangekondigd volgende week het merendeel van de maatregelen op te heffen. Zo mogen sommige winkelcentra en hotels tot dertig bedden heropenen.

Slovenië had op 12 maart de noodtoestand uitgeroepen vanwege het virus. De afgelopen twee weken is bij ‘slechts’ 35 mensen het virus vastgesteld.

Sinds het begin van de uitbraak in het land werden er 103 doden door het coronavirus geteld en werden er 1.464 besmettingen geregistreerd. Het naast Italië gelegen Slovenië telt twee miljoen inwoners.