Tyfoon Vongfong: 140.000 Filipino's ondergebracht in noodopvang
Foto: AP

In de Filipijnen hebben vrijdag 140.000 mensen een onderkomen gezocht in noodopvang wegens tyfoon Vongfong. De tropische storm veroorzaakt sinds zijn aankomst donderdag zware overstromingen in het centrum van de archipel.

Vongfong teistert de Filipijnen terwijl mensen er thuis moeten blijven wegens het coronavirus. Toch moesten 140.000 mensen op zoek naar een noodonderkomen uit vrees voor stortvloeden en aardverschuivingen, meldden de autoriteiten. Ze moeten daarbij mondmaskers dragen en zich aan de afstandsregels houden.

Volgens de autoriteiten was er voldoende capaciteit om iedereen op te vangen, hoewel veel evacuatiecentra nu zijn omgevormd tot lockdowncentra voor mensen met covid-19. Vongfong treft gelukkig niet de zone die het zwaarst getroffen is door de pandemie, die minstens 790 mensen het leven heeft gekost.

Snel aan kracht gewonnen

Tyfoon Vongfong heeft snel aan kracht gewonnen in haar tocht westwaarts, zei het Filipijnse weerbureau eerder deze week. Zoals voorspeld ging de tyfoon aan land op het eiland Samar donderdagmiddag lokale tijd. Vongfong heeft windsnelheden van minstens 185 kilometer per uur, wat het een categorie 3-orkaan maakt.

Doordat de Filipijnen in de tropische Stille Oceaan liggen, wordt het land per jaar gemiddeld door acht tot negen stormen getroffen. Lokaal wordt de tyfoon Ambo genoemd.