KBC diep in het rood na verliescijfers eerste kwartaal

Het aandeel van bank-verzekeraar KBC krijgt bij de opening van de Brusselse beurs rake klappen. Beleggers stuurden het na tien minuten handelen al circa zeven procent lager.

KBC maakte voor beursopening cijfers over het eerste kwartaal bekend. De groep maakte netto vijf miljoen euro verlies en verwacht dit jaar meer door de coronacrisis circa 1,1 miljard euro aan waardeverminderingen in de boeken te moeten zetten omdat klanten hun kredieten niet correct terugbetalen.

De Bel20, de index met de 20 belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs, staat 2 procent in het rood. De enige die om 9.10 uur het hoofd boven water weet te houden, is Colruyt. De rest gaat in het rood, met KBC als negatieve uitschieter.

Het kan nog erger

In het eerste kwartaal boekte de KBC groep 121 miljoen euro provisies voor kredieten, waarvan 43 miljoen euro al verband houdt met de pandemie. Maar in het eerste kwartaal speelde corona nog maar een beperkte rol, omdat de lockdown pas in de tweede helft van maart begon. De impact zal dus nog toenemen. De 1,1 miljard euro waardeverminderingen is ook een 'basisscenario'. Afhankelijk van onder meer de 'duur en diepte' van de economische neergang kan het in een pessimistisch scenario oplopen tot 1,6 miljard euro.

Dat de groep netto vijf miljoen euro verlies heeft gemaakt in de eerste drie maanden van het jaar, tegen 430 miljoen euro winst in hetzelfde kwartaal vorig jaar, heeft volgens ceo Johan Thijs vooral te maken met het coronavirus, maar ook met de bankentaksen die voor het grootste stuk in het eerste kwartaal in de boeken worden gezet.

Thijs wijst op de sterke solvabiliteits- en liquiditeitspositie van KBC, die ruim boven die minimumvereisten ligt. 'We zijn bijzonder tevreden dat het harde werk van de afgelopen jaren zijn vruchten heeft afgeworpen en onze groep sterk en gezond heeft gemaakt. Als gevolg daarvan stellen onze huidige kapitaal- en liquiditeitsbuffers ons in staat om de uitdagingen van vandaag met vertrouwen tegemoet te treden', zegt hij.