Meer dan 280 doden in Mexico en Dominicaanse Republiek door illegaal gestookte alcohol
Leden van de Telixtac-gemeenschap dragen een overledene weg, na het drinken van zelfgestookte alcohol. Foto: EPA-EFE

Sinds eind april zijn in Mexico al minstens 105 mensen gestorven, vermoedelijk na het drinken van illegaal gestookte drank. Ook in de Dominicaanse Republiek zijn volgens de minister van Volksgezondheid sinds 7 april 177 doden gevallen. In de Mexicaanse staat Puebla, in het centrum van Mexico, zijn sinds dinsdag al zeker 42 mensen om het leven gekomen na het drinken van illegaal gestookte alcohol tijdens een begrafenisplechtigheid.

Elf andere mensen verkeren nog in levensgevaar, zo blijkt uit een mededeling van de burgemeester van Chiconcuautla, ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Mexico-Stad. In de naburige staat Morelos meldden de autoriteiten intussen al 18 doden. In de westelijke staat Jalisco zijn sinds 26 april 38 doden gevallen. In het zuidoostelijke Yucatan stierven zeven mensen.

De illegaal gestookte alcohol werd geserveerd tijdens een begrafenisplechtigheid waarop een tachtigtal mensen aanwezig waren. Er werd achteraf ongeveer 200 liter zelfgestookte alcohol in beslag genomen, maar voorlopig werd nog niemand opgepakt.

Tekort door corona

Als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus, is er in Mexico een tekort aan verschillende alcoholische dranken. Daardoor zoeken meer mensen hun toevlucht tot dranken van onbetrouwbare herkomst. Dat ook de productie van ethanol is stopgezet met de coronamaatregelen, kan dan weer tot het gebruik van methanol hebben gebruikt, aldus een gezondheidsexpert in Jalisco.

In de Dominicaanse Republiek stelt de regering dat de consumptie van de goedkope drank Cleren verantwoordelijk is voor de doden. De drank wordt gemaakt van suikerriet en fruit. Bij de productie daarvan kan door het gebruik van bepaalde houtsoorten ook het giftige methanol ontstaan.

Methanol komt vaak in illegaal gestookte drank voor, wanneer niet op de juiste manier is gedistilleerd. Een kleine hoeveelheid volstaat voor een vergiftiging met duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, verstoord zicht tot blindheid en zelfs bewusteloosheid en ademhalingsstilstand.