Brusselse en Vlaamse musea heropenen met strikte regels
Bozar heropent, waar de expo rond Keith Haring (foto) werd verlengd. Foto: rr

De musea in Vlaanderen en Brussel zijn in volle voorbereiding om in de week van 18 mei de deuren weer te openen voor het publiek. Museumfederatie Brussels Museums roept de mensen op om hun bezoek in te plannen en benadrukt dat dit in veilige omstandigheden kan gebeuren.

De musea in Vlaanderen werkten de voorbije weken een zevenpuntenplan uit in overleg met de Waalse en Brusselse collega's. Dat zegt Patrick Allegaert van het Vlaams Museumoverleg aan Belga. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de concrete toepassing van dat plan. 

Volgens Allegaert zullen de meeste musea in Vlaanderen maandag of dinsdag weer de deuren openen. Om het aantal bezoekers te beperken en te spreiden, zal er worden gewerkt met voorafgaande reservatie in tijdsblokken. 'Hoe dat precies zal gebeuren, verschilt van museum tot museum' zegt Allegaert. 'Dat kan bijvoorbeeld via een website, een app of telefonisch. De musea zorgen ervoor dat de capaciteit zeker niet wordt overschreven door naast de spreiding in tijdsblokken ook nog een buffer in te bouwen.'

Het zevenpuntenplan omvat verder principes als de focus op individuele bezoekers in plaats van groepen, contactloos betalen, toezicht houden op de afstand tussen mensen en beveiligings- en ontsmettingsmateriaal voor personeel en bezoekers. 'We hebben ook afspraken gemaakt over uniforme affichage naar de bezoekers toe over hoe ze zich moeten gedragen', zegt Allegaert. 'Verder overleggen we nog over de richtlijnen voor het museumpersoneel. We verwachten sowieso een rustige start maandag, vergelijkbaar met de heropening van de winkels deze week.'

Brusselse musea

De eerste Brusselse musea die op 18 mei wel al de deuren openen, zijn Autoworld, Choco-Story Brussels, Belvue Museum, Plantentuin Meise, experience.brussels en Van Buuren Museum. In de dagen erna volgen onder meer nog Bozar, Wiels, het Joods Museum van België, Train World en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten op 19 mei, het Trammuseum en het Legermuseum op 20 mei, Adam Brussels Design Museum op 21 mei en het Hortamuseum op 23 mei. Op de website van Brussels Museums wordt een lijst bijgehouden die dagelijks geüpdatet wordt.

Mondmasker in Bozar

De museumbezoeken verlopen ook in de hoofdstad volgens de strikte regels van de Nationale Veiligheidsraad. Tickets kunnen alleen vooraf gereserveerd worden en er wordt een tijdslot voorzien voor de bezoeken. De musea kunnen ook nog eigen maatregelen opleggen, zo maakt Bozar in een persbericht alvast duidelijk dat het dragen van een mondmasker verplicht is.

De musea richten zich in de eerste fase op individuele bezoekers en mensen die onder hetzelfde dak wonen. Per tien vierkante meter wordt één bezoeker toegestaan en er komen vaste parcours om te vermijden dat mensen elkaar van te dichtbij moeten kruisen. Het meenemen van te veel bagage wordt afgeraden, om het gebruik van vestiaires te vermijden.