Pasgeboren baby’s omgekomen bij aanval op ziekenhuis AZG Kaboel
Een soldaat brengt een baby in veiligheid. Foto: EPA-EFE

Bij een aanval op een ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn volgens de plaatselijke autoriteiten 13 mensen omgekomen, waaronder 2 pasgeboren baby’s. Nog vandaag vielen er 24 doden bij een aanval op de begrafenis van een politieman.

Dinsdagmorgen drongen drie mannen gekleed in politieuniformen het ziekenhuis Dasht-e-Barchi in Kaboel binnen. Ze gooiden granaten en schoten daarbij in het rond, volgens de plaatselijke autoriteiten. Er vielen 13 doden, waaronder twee pasgeboren baby’s, moeders en verpleegkundigen. Er raakten ook en 15 mensen gewond. Veiligheidsdiensten konden de aanvallers uiteindelijk doden.

De kraamafdeling in het ziekenhuis wordt gerund door de ngo Artsen Zonder Grenzen.

Aanval op begrafenis

In de oostelijke provincie Nangarhar was de begrafenis van een politieman het doelwit van een zelfmoordaanval waarbij de dader explosieven tot ontploffing bracht. Daarbij vielen 24 doden en een 70-tal gewonden. Sommige gewonden zijn er erg aan toe en mogelijk loopt het aantal doden nog verder op.

Geen van beide aanvallen werd tot nog toe opgeëist. Via Twitter ontkende een woordvoerder van de taliban elke betrokkenheid bij de aanval op het ziekenhuis. Ook met de aanval op de begrafenis zegt de taliban niets te maken te hebben.

Pasgeboren baby’s omgekomen bij aanval op ziekenhuis AZG Kaboel
Foto: EPA-EFE

Amnesty International veroordeelt gruwel

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de aanslagen veroordeeld. ‘De onnoemelijke oorlogsmisdaden in Afghanistan van vandaag, met als doel een kraamkliniek en een begrafenis, moeten de wereld wakkerschudden en de aandacht vestigen op de gruwel waarmee de burgerbevolking te maken krijgt’, klinkt het op Twitter. ‘De daders moeten ter verantwoording geroepen worden.’

Legeroffensief tegen taliban

Het Afghaanse leger heeft ondertussen al duidelijk gemaakt dat het het offensief tegen de taliban zal hervatten. ‘Ik heb de ordetroepen bevolen om een einde te maken aan hun defensieve houding en de operaties tegen de vijand opnieuw op te nemen’, aldus president Ashraf Ghani aangekondigd in een televisieboodschap.