Op 12 mei 2019 kwamen 15.000 mensen op straat voor een mars tegen seksueel geweld na de dood van Julie Van Espen in Antwerpen. Dat is door de coronacrisis niet mogelijk, maar met #BloomForChange zetten in de video hierboven onder meer premier Sophie Wilmès, minister Koen Geens en heel wat bekende Vlamingen hun schouders onder de strijd tegen seksueel geweld.

De 23-jarige Julie Van Espen werd op 4 mei 2019 in Antwerpen vermoord. Haar lichaam werd gevonden in het Albertkanaal. Twee dagen later werd Steve B. opgepakt op verdenking van moord. Hij was eerder tot vier jaar cel veroordeeld voor een verkrachting, maar was nog vrij, in afwachting van de behandeling van de zaak in beroep.

Punt vzw lanceert nu de campagne 'Bloom for change'. Dat gebeurt in samenwerking met diverse organisaties waaronder Sensoa, Amnesty International, Child Focus en het CAW. ‘Deze campagne is er zowel op gericht om Julie te herdenken als om hoop te bieden’, zegt Ayke Gubbels in De Zondag op 3 mei. Zij zette vorig jaar haar schouders onder de mars tegen seksueel geweld op vrouwen, een week na de moord op Julie, die meer dan 15.000 mensen op de been bracht.

‘Door de lockdown was het niet mogelijk om een nieuwe mars te organiseren, dus zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Dat is een campagne geworden waar iedereen vanuit zijn kot kan aan bijdragen. Bloemen staan daarbij centraal, want bloemen symboliseren hoop, kunnen openbloeien en staan voor verandering. We lieten een illustratie ontwerpen door Laura Janssens, bekend van het Instagramaccount @Nietnulaura. Bedoeling is dat die op 12 mei, de dag dat de mars voor Julie plaatsvond, door zoveel mogelijk mensen gedeeld wordt op sociale media.’