Dit wordt een zomerdag aan zee: geen evenementen, circulatieplannen, volle stranden gaan dicht
Foto: Jimmy Kets

De kust gaat stap voor stap weer open. Eerst voor tweedeverblijvers, dan voor wie iets huurt en pas dan voor dagjestoeristen. Er zullen extra regels gelden voor wie naar het strand wil.

Het zal dit jaar geen gewone zomer zijn aan zee, zegt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé. Het kusttoerisme zal gefaseerd heropstarten, waardoor tweedeverblijvers vanaf 18 mei nog niet over de dijk kunnen slenteren, zoals enkele kustburgemeesters eerder geopperd hadden. De kustburgemeesters volgen de voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad. 

De kust wil eerst tweedeverblijvers toelaten, maar daar is nog geen concrete datum voor bekend. Daarna krijgen toeristen de kans die verblijven in een hotel, een B&B, een camping of een vakantieappartement. Dagjestoeristen zijn pas in een derde fase welkom, pas vanaf het moment dat de restaurants en cafés opnieuw opengaan.Want waar moeten dagjesmensen anders hun handen gaan wassen? 'Het sanitair wordt heel belangrijk', zei gouverneur Decaluwé vanavond op Radio 1. 

De afgelopen weken was er onduidelijkheid ontstaan of de burgemeesters de richtlijn van de Veiligheidsraad zouden volgen om burgers met een tweede verblijf nog even uit de badsteden te weren. Onder meer Bart Tommelein, kandidaat-voorzitter voor Open VLD en burgemeester van Oostende, was tegen de beslissing van de Veiligheidsraad om de kust nog niet open te stellen voor mensen met een huisje aan zee. Tommelein zei dat het niet haalbaar is om gemeenten uit te kammen op zoek naar tweedeverblijvers die zich niet aan de richtlijn houden. Verschillende kustburgemeesters prikten dan ook 18 mei als datum om Belgen met een tweede verblijf toe te laten. Maar dat gaat dus niet door. 

Extra politie en strandplan

Nu volgen de burgemeesters onder druk van de gouverneur van West-Vlaanderen toch de richtlijn van de Veiligheidsraad. 'Wij zullen de voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad wel degelijk volgen, zegt Decaluwé. Het overleg met de kustburgemeesters resulteerde uiteindelijk in een vuistdik document van 50 pagina's. 

Daarin staat onder meer dat er 140 extra politiemensen per dag ingezet zullen worden. Daarvan komen er veertig uit een West-Vlaams solidariteitspeloton en nog eens honderd uit de federale reserve. 

Strandplannen en circulatieplannen

Voorts komt er één groot plan voor de hele kust, maar gemeenten kunnen er wel een eigen invulling aan geven, op maat van de eigen gemeente. Zo krijgt elke kustgemeente een verkeerscirculatieplan voor auto's en wandelaars, er komt een strandplan met focus op toegang tot het strand (en met extra toiletten), er zijn bewaakte zwemzones vanaf 27 juni en op de dijk geldt een circulatie- en terrassenplan. 

De kustgemeenten zullen continu het aantal bezoekers moeten monitoren. Er is trouwens voor elke gemeente al berekend hoeveel mensen op het strand kunnen. Nieuwpoort en Blankenberge hebben volgens de cijfers een capaciteitstekort op de stranden, meldt Focus/WTV. Op de topdagen zullen dagjesmensen te horen krijgen waar het strand vol zit.

Op Radio 1 gaf gouverneur Decaluwé nog een ander voorbeeld. Op zomerse topdagen wandelen tot 50.000 mensen over de dijk in Oostende. Maar als de anderhalvemeter-regel moet worden gevolgd, kunnen er maar een dikke tienduizend mensen op die dijk.

Geen evenementen

Deze zomer zal er ook geen enkel evenement plaatsvinden aan de kust, beslisten de kustburgemeesters unaniem. Het gaat om alle evenementen, zowel groot als klein, tot eind augustus. “We willen echt vermijden dat er te veel mensen samenkomen. We willen als kustburgemeesters niet verantwoordelijk zijn voor een opstoot van het virus”, klinkt het.