Ozondrempel onverwacht overschreden in Brussel
Naast fijn stof hebben ook gassen als ozon een grote impact op de luchtkwaliteit. Foto: BELGA

Op verschillende plaatsen in ons land zijn gisteren vrij hoge ozonconcentraties gemeten. De meetplaats in Neder-Over-Heembeek constateerde zelfs een overschrijding van de Europese informatiedrempel voor ozon. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

De hoge ozonwaarden komen onverwacht vroeg. Het is exact 20 jaar geleden dat de informatiedrempel zo vroeg op het jaar overschreden werd (9 mei 2000). Die drempel staat voor de ozonwaarde waarbij de bevolking geïnformeerd moet worden en bedraagt 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. 

Hoge ozonconcentraties kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot verminderde longfunctie, aanhoudende hoest, kortademigheid of hoofdpijn en duizeligheid. Op warme dagen kan ozon zich ontwikkelen in de onderste luchtlagen uit de aanwezige luchtverontreiniging.

In Neder-Over-Heembeek was er gisteren een overschrijding van 15 tot 20 uur. In Vlaanderen was het hoogst gemeten uurgemiddelde 174 microgram per kubieke meter in Gent. In Wallonië was dat 165 microgram per kubieke meter in Corroy-Le-Grand.

Uitzonderlijk

‘Overschrijdingen van de ozoninformatiedrempel begin mei en bij temperaturen van maximaal 25 graden zijn uitzonderlijk’, zegt Frans Fierens van Ircel. Volgens hem zal de bevolking in het algemeen geen hinder ondervonden hebben van de hogere waarden. ‘Wie gevoelig is voor luchtvervuiling, zoals astmapatiënten, kan daar mogelijk wel een effect van ondervonden hebben.’

Vandaag en de volgende dagen zouden de ozonconcentraties weer evolueren naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Er worden geen overschrijdingen van de ozondrempel meer verwacht, klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in