Ducarme: onterecht gegeven coronasteun zal worden teruggevorderd
Minister Ducarme. Foto: belga

Veel zelfstandigen en ondernemers hebben onterecht gebruikgemaakt van de economische steunmaatregelen van de overheid. Dat schrijft De Tijd. Federaal minister van Financiën Alexander De Croo hoopt dat dit misbruik een randfenomeen is. Zijn collega Ducarme wil onterechte steun terugvorderen.

‘Op basis van onze data weten we dat substantieel misbruik plaatsvindt van zowel de federale als de Vlaamse steunmaatregelen’, bevestigt Eric Van den Broele van de bedrijfsdataspecialist Graydon. ‘Er wordt bijvoorbeeld steun gevraagd door dekmantelbedrijven die al gebruikt werden om andere criminele activiteiten te verbergen, of door spookbedrijven die geen economische activiteit hebben.’

Daarbovenop komen vormen van fraude die moeilijker te detecteren zijn, zoals zelfstandigen die zeggen dat ze door corona de deuren moesten sluiten, maar toch voortwerken.

Dat bij de aanvraag van de steun nauwelijks controles plaatsvonden, was deels een bewuste keuze van de overheid om massale faillissementen en ontslagen te vermijden. De vraag is of de overheid in staat is een groot deel van de onterecht toegekende steun te recupereren.

400.000 zelfstandigen

De federale overheid betaalde al meer dan 400.000 zelfstandigen uit die een overbruggingsrecht hebben aangevraagd, een vergoeding voor wie door corona tijdelijk inactief was. De sociale verzekeringsfondsen die de steun uitbetalen, zeggen dat ze niet de mensen en de middelen hebben om de aanvragen grondig en op grote schaal te controleren.

De Vlaamse overheid zegt gerichte controles te zullen doen met behulp van datamining - het statistisch analyseren van bedrijfsdata - en antifraudesoftware. ‘Ondertussen bekijken we of we de inspectiecapaciteit gaan verhogen’, zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

In het programma Het Corona Debat stelde federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) dat de misbruiken mede een gevolg zijn van het feit dat de overheid snel gehandeld heeft en een eenvoudig systeem op poten heeft gezet. 'Vanuit de logica dat die ondernemers wel iets anders aan hun hoofd hadden dan eindeloos formulieren in te vullen', aldus De Croo.

'Misbruik kan je nooit goedpraten, zeker niet wanneer iedereen de zeilen bijzet.' Hij hoopt dat het misbruik slechts een randfenomeen is. Hoe dan ook zou er de komende weken meer gecontroleerd moeten kunnen worden of toegekende steun rechtmatig is.

Minister van Middenstand, Zelfstandigen en Kmo's Denis Ducarme laat in een persbericht weten dat onterecht geïnde steun zal worden teruggevorderd en dat wie zich schuldig maakte vervolgd zal worden. Maar Ducarme ergert zich ook aan de 'karikatuur' dat zelfstandigen profiteurs zouden zijn. 'Na de crisis zal het, behalve aan de relance-initiatieven van de overheid, aan de zelfstandigen, de vrije beroepers, de kmo's en hun werknemers te danken zijn dat onze economie en ons land zich weer zullen kunnen oprichten.'

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig