Koning Filip, koningin Mathilde en premier Sophie Wilmès hebben deze voormiddag het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en hulde gebracht aan de slachtoffers van toen. 75 jaar geleden, op 8 mei 1945, capituleerde Duitsland. Ook in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werd het einde van de oorlog herdacht.

Aan het graf van de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom in hartje Brussel vond een korte plechtigheid plaats. Koning Filip legde een bloemenkrans neer bij het graf – hij legde ze er niet echt neer, ze lag er al wegens de coronamaatregelen – waarna premier Wilmès, legerchef Marc Compernol en het koningspaar een minuut stilte in acht namen. Twee trompettisten van de militaire kapel lieten de Last Post weerklinken. Na ondertekening van het gulden boek door het staatshoofd weerklonken nog de Europese hymne en de Brabançonne.

Op 11 november, de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, is het een jaarlijkse gewoonte dat koning Filip hulde brengt aan de Onbekende Soldaat, maar op speciale verjaardagen geeft het koningspaar ook het einde van de Tweede Wereldoorlog aandacht. Zo woonde de koning ook vijf jaar geleden, bij de 70ste verjaardag van Bevrijdingsdag, een ceremonie aan de Congreskolom in Brussel bij.

Vanavond zingt Selah Sue tijdens een digitaal herdenkingsmoment voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze zingt We’ll meet again, het legendarische lied waarmee Vera Lynn tijdens de oorlogsperiode troost en hoop bracht onder de soldaten. Daarna volgt een nationale herdenking met minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin. De herdenking vindt plaats op de Facebookpagina van het War Heritage Institute.