Tara Reade, een voormalige medewerkster van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden die hem beschuldigt van seksuele aanranding, heeft hem opgeroepen om uit de verkiezingsrace te stappen. Dat blijkt uit fragmenten van een televisie-interview die donderdag werden verspreid.

Tara Reade werkte in de jaren negentig voor toenmalig senator Biden. Haar eerste beschuldigingen van ongepaste aanrakingen dateren van april 2019. In maart dit jaar zei de vrouw dat Biden haar tegen een muur duwde in 1993 en haar met zijn vingers penetreerde. Ze zou hem eerst niet willen beschuldigen hebben omdat ze bang was voor de repercussies.

‘Ik wil zeggen, jij en ik waren daar, Joe Biden, treed naar voren en neem je verantwoordelijkheid’, zei Reade in het interview met journaliste Megyn Kelly, die ze gedeeltelijk publiceerde op Twitter. Reade zei ook dat ‘hij geen gooi zou moeten doen naar het presidentschap’. Ze zou ook bereid zijn om een leugendetectortest te doen als Biden er ook één doet. ‘Ik ben geen crimineel. Biden zou de test moeten doen.’

Officieel document

Dezelfde dag publiceerde een Californische krant een document uit een rechtszaak uit 1996 tussen Reade en haar ex-man. Die zei dat Reade hem had verteld over ‘een probleem dat ze op het werk had met seksuele intimidatie in de bureaus van de Amerikaanse senator Joe Biden’.

Het document vermeldt niet dat Biden zelf de dader was, noch is er sprake van seksuele aanranding. Maar het lijkt wel het eerste officiële document waarin Reade haar beschuldigingen uit, bericht The Tribune van San Luis Obispo donderdag.

Reade is in zee gegaan met een advocatenfirma die zes vrouwen representeerde in de zaak tegen Harvey Weinstein, de filmmagnaat die veroordeeld is tot 23 jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik. Voor een verontschuldiging is het ‘een beetje laat’, zegt Reade in het interview.

Biden heeft zes dagen geleden de beschuldigingen formeel ontkend en zegt dat het ‘nooit gebeurd is’. Enkele Democratische parlementsleden namen al zijn verdediging op. Reade is één van de acht vrouwen die vorig jaar naar voren traden over grensoverschrijdend gedrag.