Grootouders mogen kleinkinderen zien, maar er niet op passen
Foto: Photo News

De nieuwe ‘vier bezoekers’-regeling, die ingaat vanaf zondag, zorgde vrijwel meteen voor verwarring over contact tussen grootouders en kleinkinderen. De voorzitter van de exitgroep (GEES) Erika Vlieghe maakte in Het Journaal elke vrije interpretatie onmogelijk: bezoek mag, intens contact niet. Babysitten zit er dus niet in.

Het was de uitspraak van minister-president Jambon (N-VA) het Vlaams Parlement die voor verwarring zorgde. ‘Grootouders kunnen voor de kleinkinderen zorgen, als die behoren tot de vier mensen waarmee hun gezin contact mag hebben', zei hij. 

Maar dat blijkt niet te kloppen. Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de exitstrategie moet uitstippelen (GEES) bracht in Het Journaal meer duidelijkheid, en gaf aan dat over de kwestie al contact met Jambon had plaatsgevonden. 

Op de vraag of kleinkinderen opnieuw grootouders mogen ontmoeten, bleef Vlieghe heel voorzichtig: 'Ja en neen', zei ze. 'We moedigen het niet aan. Ben je een risicopatiënt, denk dan twee keer na. Sowieso moet elk contact op veilige afstand plaatsvinden. Knuffelen met de kleinkinderen kan dus niet. In theorie kan bezoek wel, maar babysitten kan niet. Grootouders kunnen hun kleinkinderen zien, op veilige afstand. Maar hele dag oppassen? No way, dat kan niet op veilige afstand. Ik zeg niet dat het later niet kan, want niet elke grootouder behoort tot de risicogroep, maar daar zullen dan richtlijnen over komen.'

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig