De Nationale Veiligheidsraad heeft een verdere versoepeling van de lockdown aangekondigd. Bekijk hier welke nieuwe beslissingen genomen werden.

 • Vanaf komende zondag 10 mei mag elk gezin vier andere mensen ontvangen, altijd dezelfde vier mensen. Die vier mensen mogen op hun beurt niet bij anderen op bezoek gaan. Ook daar moet de sociale afstand worden gehouden, en verloopt het contact bij voorkeur buiten. Er staat geen limiet op de afstand die je hievoor mag afleggen.
   
 • Op 11 mei zullen de winkels opnieuw open gaan. Eén klant zal toegelaten worden per 10 vierkante meter voor een maximumduur van 30 minuten, met uitzonderingen voor de kleinste winkels. Het wordt aangeraden om een mondmasker te dragen in de winkels, net als in alle situaties waar de veilige afstand niet gerespecteerd kan worden, en het blijft verplicht om minstens 1,5 meter afstand te houden van elkaar.

  Er wordt gevraagd om enkel winkels in de buurt te bezoeken en dat alleen te doen. Als het te druk is, kom dan op een ander moment terug. Ouderen, mensen met een beperking en zorgwerkers krijgen voorrang.
   
 • Het openbaar vervoer blijft voorbehouden voor mensen die geen ander middel hebben om zich te verplaatsen. Mondmaskers dragen blijft verplicht bij elke verplaatsing op openbaar vervoer, van zodra u in een station of aan een halte komt, en het is ook verplicht in luchthavens en op scholen.
   
 • Restaurants, cafés en culturele centra blijven gesloten.
   
 • De sportcompetities worden zeker niet hervat voor 31 juli.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in