Doe-het-zelfketen ­Hubo krijgt forse kritiek omdat ze net deze week nog met kortingen gooit. En dat terwijl de andere winkels pas maandag mogen openen.

'Ik weet wel. Dit is wettelijk toegelaten. Maar hoffelijk? Wij, die pas open mogen vanaf 11 mei, ervaren dit als een kaakslag.' Dat tweette Toon Bossuyt, ceo van Boss Paints en verfwinkelketen Colora samen met een foto van de nieuwe promofolder van Hubo. Die geeft nog tot en met zondag ­korting op alle verf.

'Overschot van gelijk!', 'Oneerlijke concurrentie', 'Geen lid van de juiste lobbygroep', ­regende het reacties op Twitter.

'Maar daar ben je vet mee', reageert Christine Mattheeuws van de zelfstandigenorganisatie NSZ. 'De consument kan zijn euro maar één keer uitgeven. We hebben het al aangeklaagd toen de Veiligheidsraad het licht op groen zette voor de tuincentra en doe-het-zelfketens: oneerlijke concurrentie voor bloemenwinkels en kleine bricowinkeltjes. Idem voor warenhuizen: die konden probleemloos niet-voeding blijven verkopen terwijl de boetieks dicht moesten blijven. Ik hoor de ministers graag zeggen dat ze vanaf 11 mei een gelijk speelveld organiseren voor alle winkels, maar van de openbare markten horen we dan weer niets.'