Telefacts zendt toch reportage over Julie Van Espen uit
Julie Van Espen. Foto: fd

Normaal zou het VTM-programma Telefacts vorige week dinsdag een reportage hebben uitgezonden over het onderzoek naar de dood van Julie Van Espen, waarbij ook speurders hun relaas van de fatale uren geven. Na tussenkomst van de advocaten van verdachte Steve B. ging dat niet door, maar vanavond komt de reportage er toch.

Morgen, op 6 mei, is het een jaar geleden dat Steve B. werd opgepakt in Leuven op verdenking van de moord op Julie Van Espen. De 23-jarige studente was vermist, haar lichaam werd pas later ­teruggevonden in het Albert­kanaal.

Telefacts special wou vorige week terugblikken met een journalistieke reconstructie. Ook het hoofd van de cel Vermiste Personen, Alain ­Remue, en de teamchef van de cel Agressie van de gerechtelijke politie zouden in de reportage getuigen over hoe zij de zaak beleefden. Maar de advocaten van Steve B. dreigden ermee om een klacht in te dienen tegen de twee speurders.

Daarom besloot Telefacts de reportage vorige week niet uit te zenden. Maar het VTM-programma heeft besloten om dat vanavond toch te doen. ‘We vonden het absoluut nodig’, zegt Jonas Muylaert, chef Telefacts. ‘We hebben de speurders uit de reportage gehaald, om er zeker van te zijn dat ze niet vervolgd kunnen worden.’

In de reportage is onder meer de oom van Steve B. te zien, die voor het eerst op beeld getuigt. De man praat onomwonden over de jaren voor de moord, toen zijn neef bij hem inwoonde: ‘De hele familie had afstand van hem genomen. Wij hadden dat misschien ook moeten doen, maar we zijn lang naïef geweest.’