Meer verplaatsingen toegelaten, ‘maar niet de bedoeling dat u het land doorkruist’
Foto: getty images
Een beperkte autorit voor een recreatieve activiteit is vanaf maandag weer toegestaan. Maar hoe ver is een ‘redelijke verplaatsing’? We legden deze en dertien andere vragen voor aan het Nationaal Crisiscentrum.

Vanaf maandag worden enkele maatregelen van de lockdown versoepeld. De alge­mene regel blijft dat alleen essentiële verplaatsingen (naar het werk of de supermarkt) toegelaten zijn. Fysieke activiteiten zijn niet langer alleen beperkt tot wandelen, lopen of fietsen. Andere buitensporten zoals vissen, ­tennissen, golfen of petanque zijn ook toegelaten, zolang de fysieke afstand kan worden gegarandeerd.

U mag daarvoor de auto nemen als dat nodig is. Een ‘redelijke verplaatsing’ is toegestaan. Maar hoe ver is dat? Het antwoord is niet in kilometers uit te drukken. Het crisiscentrum roept de burger op zijn gezond verstand te gebruiken. ‘We rekenen op de verantwoordelijkheidszin van iedereen om verplaatsingen te beperken’, zegt woordvoerder Yves Stevens.

Enkele verduidelijkingen:
Mag ik de auto nemen naar mijn ouders of mijn lief om met hen te wandelen of fietsen?
Privé­bijeenkomsten en bij ­familie op de koffie gaan blijven verboden. U mag wel de auto ­nemen om met iemand van uw familie, uw lief of twee vrienden te gaan wandelen. Die twee vrienden moeten altijd dezelfde zijn. De ­fysieke afstand moet ook altijd worden gerespecteerd.

Mag dat ook als mijn ouders of lief 100 kilometer ver wonen?
In het ministerieel besluit staat niet uitdrukkelijk hoe ver u zich mag verplaatsen, alleen dat een redelijke verplaatsing is toegestaan. ‘Het is dus toegelaten om u te verplaatsen naar de visput in de buurt, de tennisclub waar u lid van bent of een bos om een wandeling te gaan maken’, zegt Stevens.

Het is niet de bedoeling dat u het land doorkruist. Ook toeristische activiteiten of daguitstappen zijn niet toegestaan.

Mijn moeder heeft mondmaskers voor mij gemaakt, maar woont ver. Mag ik die bij haar afhalen?
Neen. Dat is een niet-essentiële verplaatsing. Het is veiliger dat uw moeder de mondmaskers per post opstuurt.

Mag ik met twee vrienden een balletje trappen of frisbeeën?
Ja, maar opnieuw: de fysieke afstand moet worden gerespecteerd. Contactsporten zijn niet toegelaten. U mag dus een balletje trappen, maar het is niet de bedoeling dat u in duel gaat.

Ik woon in Gent en ben met vrienden lid van een tennisclub in Antwerpen. Mag ik de auto of het openbaar vervoer nemen om mijn sport te kunnen beoefenen?
Ook hier geldt het gezond verstand. U mag de auto nemen om naar de sportinfrastructuur te rijden die u nodig hebt. Activiteiten zijn toegestaan voor de tijd die daarvoor nodig is. Maar maak er geen daguitstap van en blijf zo veel als mogelijk in de buurt. Na de sportactiviteit moet u meteen terug naar huis gaan.

Kortom: als Limburger aan de zee gaan wandelen, blijft verboden (wandelen kunt u ook dichter bij huis doen). En wat als u in Brussel woont, naar het strand wilt om te kitesurfen en daarvoor een hele dag uittrekt? Weet dan dat u altijd een boete riskeert.

Mag ik de kleedkamer en douches van een club gebruiken?
Neen. Clubs mogen hun infrastructuur openstellen, inclusief toiletten. Maar de kleedkamer en gemeenschappelijke douches gebruiken is niet toegelaten. Ook cafetaria blijven gesloten.

Mag ik in een park op een bankje of op het gras gaan zitten?
Neen. U mag in het park wandelen, maar om samenscholingen te vermijden is het verboden neer te zitten en te picknicken.

Mag ik met de motor een plezierritje maken?
Ja, daarvoor gelden dezelfde regels als voor fysieke activiteiten. U mag met maximaal twee vrienden een motorrit maken. Maar het is niet de bedoeling dat u onderweg onnodige stops doet of trekpleisters gaat bezoeken.

Ik woon in de stad. Mag ik de ­wagen nemen om in mijn volkstuintje te gaan werken?
Ja. Ook hier gelden dezelfde regels als voor fysieke activiteiten.

Mag ik met twee gaan winkelen?
Alleen winkelen wordt aangeraden in de mate van het moge­lijke. Winkels kunnen zelf ook regels opleggen.

Telewerk blijft aanbevolen
Ook veel niet-essentiële bedrijven mogen vandaag weer opstarten, als zij de veiligheid van hun werknemers op kantoor of aan de band kunnen garanderen.

Mag ik met een collega naar kantoor of in een bestelwagen naar de werf of een klant rijden?
Alleen als u de sociale afstand van anderhalve meter in de wagen kunt garanderen. In sommige voertuigen kan plexiglas nuttig zijn. Als u andere mensen vervoert, is het aangeraden om uw wagen te verluchten of reinigen.

Moet mijn werkgever mij een mondmasker geven?
Niet als uw werkgever een afstand van anderhalve meter tussen u en uw collega’s kan garanderen. Kan dat niet, dan moet u wel beschermend materiaal krijgen.

Kan mijn werkgever mij verplichten om naar kantoor te komen als telewerk in mijn functie kan?
Telewerk blijft aanbevolen. Als uw werkgever geen telewerk toestaat, moet hij maatregelen nemen om u te beschermen. Als u omwille van ‘organisatorische redenen’ niet mag telewerken, kunt u een klacht indienen bij de federale overheidsdienst Werk­gelegenheid.