Een dag nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor het eerst in drie weken weer in het openbaar is verschenen, was er een zeldzaam vuurgevecht aan de grens tussen de beide Korea’s.

Een Zuid-Koreaanse wachtpost aan de Gedemilitariseerde Zone (DMZ) die het schiereiland verdeelt, werd zondagochtend geraakt door verschillende schoten uit het noorden. Er werden geen slachtoffers gemeld vanuit het zuiden, zei de gezamenlijke staf van het Zuid-Koreaanse leger in een verklaring. ‘Onze soldaten reageerden met twee vuurronden en een waarschuwingsboodschap, in overeenstemming met onze procedure’, zei Seoul.

Het leger zei dat het via een directe telefoonlijn met het noorden communiceerde om de oorzaken van het incident te achterhalen. De twee landen zijn nog altijd technisch in oorlog sinds de wapenstilstand die de Koreaanse oorlog in 1953 beëindigde.

Overeenkomsten niet nageleefd

In tegenstelling tot zijn naam is de gedemilitariseerde zone (DMZ) die het schiereiland in twee staten verdeelt, een van de meest versterkte plaatsen op aarde. Ze is bezaaid met hekwerk van prikkeldraad en mijnenvelden, waardoor elke poging om over te steken uiterst gevaarlijk is.

De verlichting van de militaire spanningen aan de grens maakt deel uit van de overeenkomsten die in september 2018 zijn bereikt tijdens een top in Pyongyang tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De meeste van deze overeenkomsten zijn echter dode letter gebleven.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn de schoten uit het noorden wellicht 'per ongeluk' afgevuurd.

‘Kimback’ na drie weken

Opvallend is dat het zeldzame vuurgevecht plaatsvond de dag na de verschijning van Kim Jong-un in het openbaar, voor het eerst in drie weken. De opvallende afwezigheid van de ‘opperste leider’ op de viering van de geboorte van zijn grootvader Kim Il-Sung op 15 april was de aanleiding voor een reeks geruchten over zijn gezondheidstoestand.

Maar Zuid-Korea maakte vorige week een einde aan die geruchten. ‘Het standpunt van onze regering is duidelijk: Kim Jong-un leeft en is in goede gezondheid’, zei Moon Chung-in, veiligheidsadviseur van president Moon Jae-in, vorige zondag aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘Hij verblijft sinds 13 april in de regio van Wonsan. Tot nu toe zijn er geen verdachte bewegingen opgemerkt.’

Video: KameraOne