Supermarkten mogen mondmaskers aanbieden, handelaars verkopen aan kostprijs
Foto: Photo News

De premier en de minister-presidenten van de gewesten zijn overeengekomen om de verkoop van chirurgische maskers aan particulieren toe te staan. De handelaars zien die verkoop als een niet-commerciële activiteit, en zullen er dus geen winst op nemen.

Vanaf maandag wordt het dragen van een mond- en neusbescherming sterk aanbevolen vanaf 12 jaar in de openbare ruimte en verplicht in het openbaar vervoer, volgens het besluit genomen door de Nationale Veiligheidsraad op 24 april. Die mondmaskers zullen in de supermarkten gekocht kunnen worden.

‘Zoals aanbevolen door de groep van deskundigen die verantwoordelijk is voor de exitstrategie (GEES), zal de verkoop van chirurgische maskers aan particulieren worden toegestaan, zodat elke burger die ze nodig heeft, deze beschermingsmiddelen kan verkrijgen.’ Dat melden premier Sophie Wilmès en de ministers-presidenten van de gewesten zaterdag in een gezamenlijk persbericht. De verkoop van maskers via supermarkten is een van de elementen van een ‘gemeenschappelijke en gecoördineerde strategie’ die door de verschillende instellingen in het land is aangekondigd.

‘Massale aankopen voorkomen’

Hierdoor wordt het koninklijk besluit van 23 maart 2020 opgeschort. Daarin stond dat de detailhandel in persoonlijke beschermingsmiddelen ‘alleen was toegestaan aan erkende apotheken’. De schorsing van deze bepaling zal voortdurend worden geëvalueerd.

De premier en de minister-presidenten verzekeren dat ‘de detailhandel maatregelen zal nemen om ervoor te zorgen dat deze verkoop op een gemotiveerde en gereguleerde manier wordt gedaan om massale aankopen te voorkomen die ten koste zouden gaan van het algemeen belang.’

Verkoop aan kostprijs

‘De sector van de massadistributie verbindt zich ertoe de toegang tot deze maskers niet tot een commerciële operatie te maken’, laten de premier en de minister-presidenten nog weten. Dat wordt bevestigd door handelsorganisatie Comeos. ‘De verkoop van de maskers aan de klanten zal gebeuren aan kostprijs mits een kleine toeslag die we integraal gaan schenken aan het goede doel’, aldus afgevaardigd bestuurder Dominique Michel.

Wij willen uiteraard onze maatschappelijke rol opnemen. En we zien dit ook als onze plicht”, aldus Michel. ‘Daarbovenop doe we een extra inspanning, we gebruiken onze logistiek om niet alleen de burgers maar ook het zorgpersoneel te bevoorraden. Concreet gaan we wekelijks een aanzienlijke hoeveelheid maskers leveren aan de overheid voor de federale reserve.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in