Medewerkers van de Stichting SOS Dolfijn hebben zondag de tuimelaar die de dag voordien in de haven van Amsterdam was terechtgekomen naar IJmuiden geloodst. Van daar kon de dolfijn door de sluizen naar de Noordzee zwemmen.

De tuimelaar, die Zafar wordt genoemd, kwam mee met een zeilend vrachtschip vanuit Frankrijk. Het dier zwom drie dagen naast het schip en ging mee door de sluizen naar Amsterdam. Een poging om de dolfijn met een andere boot terug te lokken naar IJmuiden lukte niet. Vandaar de beslissing het zeilschip, getrokken door een sleepboot, terug te laten varen naar de sluizen bij IJmuiden om de dolfijn naar zee te loodsen.

Dat is zondagavond ook gelukt, zo maakte de Stichting SOS Dolfijn bekend. 'De dolfijn is de sluis van IJmuiden doorgezwommen. Tussen de pieren in de havenmonding bleef de dolfijn nog wat rondhangen bij boeien, maar vanaf dat punt is de toegang naar zee vrij voor het dier', aldus een bericht op hun Facebook-pagina.

Zafar is een alleen levende dolfijn die normaal voor de kust van het Franse Bretagne verblijft. Tuimelaars zijn sociale dolfijnen die leven in zout zeewater. De haven is geen natuurlijk leefgebied voor dolfijnen en het water is er brak tot zoet, waardoor het dier gezondheidsproblemen zou kunnen krijgen.