Eerste repatriëringsvlucht uit Marokko geland, tweede vlucht landt vanavond
Minister Philippe Goffin. Foto: BELGA

Vrijdag is vanuit Marokko een eerste repatriëringsvlucht met 264 Belgen aan boord vertrokken. Een tweede toestel vertrekt deze namiddag vanuit Casablanca en wordt ‘s avonds op Brussels Airport verwacht. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zaterdag gezegd.

In de loop van volgende week staan ook nog drie andere vluchten gepland. Dat de repatriëring van onze landgenoten in verschillende fasen gebeurt, heeft onder andere te maken met het feit dat andere luchthavens gesloten zijn, preciseert Buitenlandse Zaken. Er werden speciaal bussen ingelegd om de Belgen van zowat overal in Marokko naar Casablanca te brengen.

De Belgische ambassade in Rabat werd gecontacteerd door ongeveer 4.500 mensen die terug naar België wilden, onder hen ook 3.400 Belgen. Om aan boord van een repatriëringsvlucht te kunnen plaatsnemen, moeten ze kunnen bewijzen dat ze officieel in België wonen en aan enkele bijkomende criteria beantwoorden. Zo moeten ze met een medische of sociale noodsituatie kampen die hun terugkeer naar ons land noodzakelijk maakt.

Zo’n 1.500 Belgen kunnen aantonen dat ze effectief aan alle voorwaarden voldoen. Hun gegevens werden ter goedkeuring aan de Marokkaanse autoriteiten bezorgd.