Topcoach acht jaar geschorst voor ‘emotioneel misbruik’ jonge turnsters
Maggie Haney met Riley McCusker in 2019. Foto: AFP
De Amerikaanse turncoach Maggie Haney is voor acht jaar geschorst. Uit onderzoek bleek dat ze turnsters jaren ‘verbaal en emotioneel’ heeft misbruikt. Sommige meisjes waren maar tien jaar.

Haney was onder meer coach van Laurie Hernandez, die op de Olympische Spelen van 2016 goud en zilver won. Tot 2018 trainde ze ook Riley McCusker, die deel uitmaakte van het Amerikaanse team dat in 2018 de wereldtitel veroverde.

De 42-jarige Haney was sinds januari al voorlopig geschorst, in afwachting van de uitkomst van het onderzoek naar de beschuldigingen. Onder anderen Hernandez en McCusker getuigden tegen de trainster, die haar pupillen zou afblaffen en liet doortrainen terwijl ze geblesseerd waren. Ze zou ook meisjes pesten, uitschelden en hen aanpraten dat ze te dik zijn.

De Amerikaanse turnbond USA Gymnastics heeft de lange straf bevestigd. Als ze na haar straf wil terugkeren bij de bond, dan kan dat alleen onder toezicht.

Het Amerikaanse turnen gaat nog altijd gebukt onder het schandaal van voormalig teamarts Larry Nassar, die in 2017 werd veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar wegens seksueel misbruik van honderden, veelal minderjarige, turnsters.