Minister-president Jan Jambon heeft in het Vlaams Parlement meer uitleg gegeven over de stand van het contactonderzoek in Vlaanderen. Vanaf volgende week zal gestart worden met een testfase, op 11 mei zal de contact tracing effectief starten.

Ondanks de valse start voor de zoektocht naar 1.200 contactopspoorders, garandeert Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dat Vlaanderen op 11 mei klaar zal zijn om van start te gaan met contactonderzoek. Dat is essentieel om vat te krijgen op de coronapandemie en om verdere stappen te kunnen zetten in de exit uit de lockdown.

'Er is iets fout gelopen met de sourcing, maar dat is intussen hersteld', zei Jambon in het Vlaams Parlement. 'Dat bestek is weer buiten en wij zullen kunnen gunnen in de volgende dagen, waarschijnlijk vrijdag. We zullen dus op tijd klaar zijn, daar sta ik garant voor.' Nog volgens Jambon zal volgende week het platform kunnen worden getest waarmee de contactopspoorders zullen moeten werken. Daarvoor zullen voldoende mensen ter beschikking staan, aldus Jambon.

De minister-president counterde de kritiek van de oppositie dat Vlaanderen dreigt achterop te hinken. Volgens hem maakt die oppositie er zelf 'een potje van'. 'Breng de bevolking niet nodeloos in onrust, want dat is nergens voor nodig. Als overheid nemen wij onze verantwoordelijkheid, komen we onze verplichtingen na en zullen we samen uit deze crisis geraken. Ondanks de oppositie zullen we erin slagen om dat te doen.'

Een eerste team van ruim veertig contactonderzoekers wordt samengesteld door Zorg en Gezondheid uit kandidaten van binnen de Vlaamse overheid. 'We hebben binnen de Vlaamse overheid een oproep gedaan naar collega’s die vanaf volgende week willen starten met telefonische contactopvolging. We zullen hen vandaag en de komende dagen een opleiding geven om maandag 4 mei alvast met een startgroep de contactopvolging te kunnen uittesten', aldus woordvoerder Joris Moonens.