De Telefacts Special over de moord op Julie Van Espen wordt vanavond niet uitgezonden. De advocaten van Steve B. verzetten zich tegen de deelname van speurders in de reportage.

Het is op 6 mei een jaar geleden dat Steve B. werd opgepakt in Leuven op verdenking van de moord op Julie Van Espen. De 23-jarige studente was vermist, haar lichaam werd pas later teruggevonden in het Albertkanaal. Telefacts special zou één jaar na de feiten terugblikken met een journalistieke reconstructie. Ook het hoofd van de Cel Vermiste Personen, Alain Remue, en de teamchef van de cel Agressie van de Federale Gerechtelijke Politie, getuigen in de reportage over hoe zij de zaak beleefden.

De advocaten van verdachte Steve B. hebben gedreigd een klacht in te dienen tegen de twee speurders. De redactie van Telefacts besliste in overleg met de speurders en het parket de reportage voorlopig niet uit te zenden, uit respect voor de geïnterviewden. In de plaats zendt VTM vanavond een aflevering van Faroek uit, die normaal voorzien was voor morgenavond.

‘Aan alle regels gehouden’

‘We hebben ons aan alle regels gehouden: juridisch en deontologisch’, zegt Jonas Muylaert, chef van Telefacts. ‘We steunen op heel wat bronnen uit de gerechtelijke wereld, en we hadden contact met de kant van het slachtoffer en de verdachte. De advocaten van Steve B. zijn trouwens op voorhand ingelicht over de reportage en het opzet ervan.’

‘De twee speurders waren erbij in de cruciale uren na de dood van Julie Van Espen. Zij kwamen al meermaals aan het woord in nieuwsuitzendingen en artikels voor verschillende media’, zegt Muylaert. ‘Zij beschrijven in deze Telefacts hoe zij deze zaak persoonlijk beleefden, zonder daarbij cruciale gerechtelijke, nieuwe informatie vrij te geven. Allebei kregen de goedkeuring van hun oversten om te getuigen in de reportage, die trouwens tot stand kwam na overleg met het parket van Antwerpen. Maar als journalisten willen we vermijden dat getuigen het slachtoffer kunnen worden van een klacht.’

B. bekende in mei dat hij Julie op 6 mei van haar fiets had getrokken, haar had proberen te verkrachten en dat hij haar had gewurgd omdat ze zich verzette. B. werd al veroordeeld tot vijf jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling voor de verkrachting van zijn ex-vriendin in oktober 2016.