Onderzoek naar machtsmisbruik president Bolsonaro
Foto: AFP

Een rechter van het federaal Braziliaanse Hooggerechtshof keurt een vooronderzoek goed naar machtsmisbruik door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij zou zich hebben bemoeid met onderzoeken van de federale politie naar zijn familieleden. Zo zou hij documenten met informatie over hen hebben willen inzien.

De federale politie heeft nu zestig dagen de tijd om het vooronderzoek uit te voeren. Bolsonaro noemt de beschuldigingen ongefundeerd. Het onderzoek komt voor hem op een ongunstig moment. Hij ligt in zijn land onder vuur vanwege zijn aanpak van het coronavirus, die volgens critici zeer gebrekkig is.

Nog extra goedkeuring nodig

Een officiële aanklacht tegen de president moet worden goedgekeurd door het Lagerhuis. De kans is klein dat dit gebeurt, omdat daar een meerderheid de president steunt. Als de president wordt aangeklaagd, dan wordt hij tijdelijk geschorst en vervangen door de vicepresident, de gewezen generaal Hamilton Mourão. Bij een veroordeling moet Bolsonaro aftreden.

Volgens een opiniepeiling gelooft een meerderheid van de Brazilianen dat de aantijgingen waar zijn. Tegelijkertijd vindt een meerderheid dat Bolsonaro moet aanblijven als president.