‘Maak nutriscore verplicht’
Foto: belga
Een brede coalitie van politici, academici, consumentenorganisaties en multinationals pleit voor de verplichte invoer van de nutriscore.

De nutriscore moet deel uitmaken van de farm-to-fork-strategie van de Europese Commissie. Dat vinden niet alleen Nestlé, Danone, Ahold Delhaize en Carrefour, maar ook Test Aankoop, Sciensano en vergelijkbare organisaties. Ze hebben een brief gestuurd naar Europees commissaris Stella Kyriakides. 

Kyriakides wil met de farm-to-fork-strategie de nadruk leggen op gezonde en duurzame voeding.  De nutriscore past daar uitstekend in, vinden de ondertekenaars van de brief. De nutriscore is een kleurencode op verpakkingen, die consumenten helpt met het kiezen van een evenwichtig voedingspatroon. 

Het systeem wordt nu ondersteund door de regeringen in België, Spanje, Duitsland, Nederland, Luxemburg en Zwitserland. Volgens de Europese voedselwetgeving kunnen landen aanbevelingen rond voedingskeuzelogo’s alleen vrijwillig navolgen. 

Samen met Danone is Nestlé een van de voortrekkers van de nutriscore in de voedingsindustrie. Sinds enkele dagen zijn de verpakkingen van verscheidene Nestlé-verpakkingen ook in België voorzien van de nutriscore. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in