Saudi-Arabië wordt minder streng: ook doodstraf voor misdaden door minderjarigen op de schop
Kroonprins Mohammed bin Salman. Foto: REUTERS

Nadat het land afkondigde dat het gaat stoppen met het afranselen van mensen als vorm van straf, stopt Saudi-Arabië ook met het uitvoeren van de doodstraf, maar enkel voor misdaden die gepleegd werden door minderjarigen.

In de plaats van een doodstraf zullen de beklaagden tot tien jaar cel krijgen. Dat meldde de Saudische mensenrechtencommissie, een overheidsorgaan.

‘Het decreet helpt ons een moderne strafwet in te stellen’, aldus de voorzitter van de mensenrechtencommissie, Awwad Alawwad. ‘Er komen meer hervormingen.’

Het Hooggerechtshof besliste zaterdag dat afranselen als vorm van straf ook afgeschaft wordt. De geselingen worden vervangen door een geldboete of een gevangenisstraf.

Hervormingen

Deze maatregelen zijn een nieuwe stap in de hervormingen die Saudi-Arabië doorvoert op het gebied van mensenrechten. Het land heeft een slechte reputatie op het vlak van mensenrechten en kreeg al veel kritiek wegens het opsluiten van dissidenten, en de moord op journalist Jamal Khashoggi lokte wereldwijd veel protest uit.

Vorige week nog meldde mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat het land vorig jaar 184 mensen executeerde, een record. De meesten werden ter dood veroordeeld voor drugmisdrijven of moord. Daarnaast merkte de ngo op dat de doodstraf alsmaar meer wordt gebruikt als een politiek wapen tegen dissidenten uit de sjiitische minderheid.

Kroonprins Mohammed bin Salman, zoon van koning Salman en de feitelijke leider van het land, wordt gezien als de grote verantwoordelijke voor de slechte mensenrechtensituatie in het koninkrijk. Hij wordt beschouwd als de opdrachtgever voor de moord op Khashoggi.