Boris Johnson bij terugkeer: 'Te vroeg om lockdown te lossen'
Boris Johnson Foto: AP
De Britse premier Boris Johnson is na zijn besmetting met het coronavirus opnieuw aan de slag. Een versoepeling van de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is volgens hem momenteel nog niet aan de orde. Volgens hem 'is het tij wel aan het keren'.

Dat zei Johnson maandagmorgen. De regering zal de lockdown enkel lossen als ze zeker is dat er geen tweede besmettingsgolf komt, aldus Johnson bij een korte persbriefing maandagmorgen.

Volgens Johnson zijn er wel sterke signalen dat Groot-Brittannië de eerste fase van het gevecht tegen het virus bijna gewonnen heeft. Hij zegt wel dat er momenteel nog sprake is van 'een hoog risico'. De huidige lockdownmaatregelen gelden tot 7 mei, en voorlopig wil hij die dus niet afbouwen.

'Er zijn tekenen dat we voorbij de piek zijn en dat de NHS (nationale gezondheidsdienst, red.) niet meer overbelast is, en dus kunnen we zeggen dat het tij aan het keren is', aldus Johnson. 'Als het virus een overvaller zou zijn, en ik kan u uit persoonlijke ervaring vertellen dat het zo is, dan is dit het moment waarop we hem op de grond beginnen te worstelen.'

Tweede piek

Hij vroeg daarbij om het begrip van de bedrijven in het land, die vragen om een snelle hervatting van het gewone leven. 'Ik vraag om uw ongeduld nog in bedwang te houden.' Boris zegt zo te willen vermijden dat 'alle inspanningen en opofferingen van de Britten' vergeefs zouden zijn. 

De premier sprak ook over het risico op een tweede piek. 'Dat zou niet alleen leiden tot een nieuwe golf van sterfgevallen, maar ook tot een economische ramp. We zouden opnieuw gedwongen worden om de hele economie stil te leggen en beperkingen op te leggen.'

Zelf buiten strijd

Johnson was zelf enkele weken buiten strijd door het coronavirus. Hij lag vanaf 5 april een week in het ziekenhuis, waarvan ook een tijd op intensieve zorg, en herstelde daarna thuis verder. Al die tijd werd hij vervangen door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig