Immuniteit Belgische bevolking verdubbeld in twee weken: 4,3 procent heeft antistoffen
(themabeeld) Foto: David Van Hecke
4,3 procent van de Belgische bevolking heeft antilichamen ontwikkeld tegen het nieuwe coronavirus. Uit onderzoek door Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis-Vlaanderen en le Service du Sang blijkt dat groepsimmuniteit tegen het coronavirus zich 'langzaam maar zeker' opbouwt, maar voorlopig wel laag blijft.

Op 14 april had 4,3 procent van de populatie in België antistoffen tegen het coronavirus. Voor Vlaanderen gaat het om een verdubbeling van de immuniteit in twee weken tijd: van 2,1 procent in stalen van 30 maart naar 4,1 procent in stalen van 14 april.

Bij ons is op twee weken tijd de immuniteit tegen Covid-19 dus haast verdubbeld. Natuurlijk zitten we nog heel ver van groepsimmuniteit, waarbij minstens de helft van de bevolking antilichamen moet hebben.

'De resultaten van dit onderzoek laten zien in welke mate het virus na de ingang van de maatregelen is blijven circuleren, maar moeten nog met de nodige voorzichtigheid behandeld worden. De volgende testresultaten zullen laten zien in welke mate de groepsimmuniteit verder toeneemt', aldus Dr. Isabelle Desombere, immunologe bij Sciensano.

Voor dit onderzoek werkt Sciensano samen met Rode Kruis-Vlaanderen en le Service du Sang. Sinds de start van de medewerking aan het bevolkingsonderzoek, leverde Rode Kruis-Vlaanderen al 3.093 stalen afkomstig van bloeddonoren aan Sciensano. 1.000 daarvan werden tot nu toe onderzocht. Bloeddonoren zijn een ideale testpopulatie die representatief is voor de algemene bevolking, aldus het Rode Kruis. Bovendien voelen donoren zich goed op het moment van de bloeddonatie waardoor we beperken dat onderliggende aandoeningen de resultaten zouden kunnen beïnvloeden. 

'Groepsimmuniteit is nu niet de weg'

Volgens professor epidemiologie Pierre Van Damme tonen de cijfers vooral dat inzetten op groepsimmuniteit om de ziekte onder controle te krijgen, niet de juiste strategie zou zijn. Daarvoor liggen de cijfers (vier procent) nog veel te laag. Dat zei hij op Radio 1.

'Wat we nu doen om de ziekte te controleren, is de infectie vertragen. En dat moeten we blijven doen om tijd te winnen in de hoop dat er een vaccin wordt gevonden. Als dat vaccin er is, zal het zorgen voor groepsimmuniteit van zestig tot zeventig procent', meent Van Damme.

'In twee weken tijd is de immuniteit verdubbeld. Dit toont aan dat er ondanks het feit dat er heel wat maatregelen zijn om het virus te vertragen nog steeds een zeker circulatie is van het virus', zegt  ook Steven Van Gucht, voorzitter van het Wetenschappelijk Comité Corona. 'De opbouw van immuniteit gaat traag. Willen we een groepsimmuniteit bereiken, dan moeten we toch minstens 60 procent immuniteit zien. Het stijgt, maar wel traag.'

Updates coronacrisis : liveblog - cijfers - inzicht - vragen - tips

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in