De volgende pandemie is maar een kwestie van tijd. ‘Andere virussen zitten al te wachten’
Foto: *
Door ecosystemen te vernietigen en natuurlijke evenwichten te verstoren, heeft de mens zonder het te willen zelf de ideale omstandigheden gecreëerd om de uitbraak van het coronavirus een pandemie te laten worden. De verspreiding van het virus is dus lang niet alleen te wijten aan de vleermuis, maar ook aan onszelf.
 

Een stelletje vleermuizen, een Chinese dierenmarkt met exotische koopwaar, een gewiekste wetenschapper met een snood plan. In de zoektocht naar de oorzaak van de uitbraak van het coronavirus wordt tot nu toe vooral gezocht naar externe verklaringen. Nochtans is onze levenswijze mee verantwoordelijk voor de uitbraak van dit coronavirus én diens mogelijke opvolgers. Wetenschapsjournaliste Ine Renson zocht voor De Standaard uit hoe de mens bijdroeg aan de uitbraak van het coronavirus en wat het betekent voor de toekomst als we zo blijven voortdoen.

Reageer

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Mail dsaudio@standaard.be

Credits

Journalist Ine Renson | Presentatie Nele Eeckhout | Redactie Nele Eeckhout en Joris Vandamme | Eindredactie Annelies Vanderoost | Audioproductie Joris Vandamme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Audio Wouter Van Driessche

Over deze podcast

Journalistiek om naar te luisteren. Dat is dSAudio. Van maandag tot vrijdag praat een journalist van De Standaard u elke dag een twintigtal minuten bij over een actuele kwestie. Om te beluisteren wanneer lezen geen optie is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in