Electrabel zal nucleaire centrales ondanks kritiek toch opstarten
Foto: Peter Hilz

Engie Electrabel gaat twee bijkomende centrales die momenteel nog stilliggen voor revisie, ondanks felle kritiek zoals gepland in mei opstarten. Dat laat het energiebedrijf weten. Het bedrijf krijgt kritiek omdat het ondanks negatieve stroomprijzen zijn nucleaire centrales niet moduleert.

De elektriciteitsprijs ging in ons land dinsdag al voor de derde weekdag op rij onder nul. Doordat veel bedrijven in ons land stilliggen, ligt het stroomverbruik 15 tot 20 procent lager. Door de lage vraag door het coronavirus en het grote aanbod (een combinatie van veel zon, veel wind en vier werkende kerncentrales) is er op de groothandelsmarkten sprake van negatieve stroomprijzen. Producenten moeten betalen om te mogen draaien.

In de sector en in de politiek is er heel wat kritiek op Engie Electrabel. De marktleider laat zijn nucleaire centrales draaien en schakelt of moduleert ze niet lager, luidt de kritiek. De N-VA werpt woensdag in De Standaardop dat Engie Electrabel geplande bijkomende centrales niet moet opstarten. Volgens de planning zou de centrale Doel 2 begin mei weer aan het net worden gekoppeld, midden mei volgt dan ook nog eens Doel 1.

Maar Engie Electrabel zegt vast te houden aan de geplande heropstart van Doel 1 en 2. Zes van de zeven kerncentrales zullen dan draaien. Vervolgens worden Doel 4 en Tihange 3 begin juni voor revisie afgeschakeld. De huidige planning voorziet tenslotte in een heropstart van Tihange 1 op 10 juli. Engie benadrukt dat het om een zo goed mogelijke inschatting gaat van de heropstart, op basis van informatie die constant wordt opgevolgd.

‘Moduleren niet mogelijk’

In een reactie zegt Engie Electrabel het lokaal productiepark te moduleren en meerdere thermische productie-eenheden te hebben uitgeschakeld, ook al zijn ze beschikbaar.

Wat de vier draaiende nucleaire centrales betreft, aldus het bedrijf, is het ‘technisch gezien niet mogelijk’ om te moduleren. Zo is in Doel 4 en Tihange 3 de brandstof aan het einde van de cyclus. De mogelijkheid van modulering van Doel 3 en Tihange 2 is beperkt en ‘voorbehouden als laatste redmiddel’ als bijvoorbeeld het evenwicht van het elektriciteitsnet in gevaar zou zijn.