Het aantal overlijdens daalt geleidelijk sinds 12 april. 'Dat is goed nieuws', zei Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Ook het aantal nieuwe hospitalisaties zit op het laagste niveau sinds 18 maart.

In de afgelopen 24 uur zijn er 172 mensen opgenomen in het ziekenhuis met het nieuwe coronavirus. Dat is het laagste cijfer sinds 18 maart. 107 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen 4.976 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 1.079 op intensieve zorg. Dat is een stijging met 8 personen. 777 patiënten krijgen beademing, dat zijn er 17 meer dan de vorige dag. 

Er zijn 106 nieuwe sterfgevallen te tellen in Vlaanderen, 36 in Wallonië en 28 in Brussel. In totaal vielen 170 doden in ons land, de afgelopen 24 uur. 89 daarvan zijn bevestigde overlijdens in het ziekenhuis, 80 zijn grotendeels vermoedelijke gevallen uit woonzorgcentra. 'Er is een lichte afname van aantal overlijdens sinds 12 april', zei Van Gucht.

Er zijn 973 nieuwe besmettingen, 323 daarvan werden vastgesteld via het klassieke netwerk, 650 komen uit een studie in de woonzorgcentra. In Vlaanderen werden 389 nieuwe gevallen geteld, in Wallonië 511, 60 in Brussel en 13 van onbekende afkomst. In totaal telt ons land 40.956 bevestigde coronabesmettingen. Er werden de afgelopen 24 uur 5.214 testen afgenomen, het totaal aantal testen staat op 167.110. 

'Besmettelijkheid hoogst bij begin van symptomen'

Het Nationaal Crisiscentrum wil de aandacht vestigen op een studie in Nature Medicine, waarbij de onderzoekers zich afvroegen hoe we elkaar nog besmetten in lockdown. '44 procent van de besmettingen vindt plaats in de twee dagen voor de eerste symptomen optreden', zei Van Gucht. 'Dat is 56 procent als de eerste symptomen al zichtbaar zijn.'

 

'Gemiddeld vindt een op de twee besmettingen al plaats voor we één symptoom vertonen', zegt Van Gucht. 'De besmettelijkheid is het grootste en piekt als er prille symptomen zijn, dan scheiden we het meeste virus uit. Naarmate we langer ziek zijn, produceren we minder en minder virus.'

Van Gucht raadt iedereen aan zich onmiddellijk te isoleren als hij zich een beetje ziek voelt, zoals keelpijn of lichte hoest. 'Dan ben je het meest besmettelijk. Denk niet, het gaat wel over, maar blijf thuis en bel je huisarts.'

Een strategie om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is contact tracing. Dan krijgt iedereen die in contact is geweest met een besmet persoon een berichtje van een arts. Die personen kunnen dan op voorhand al thuis blijven, zodat ze niemand besmetten in die twee dagen voor de symptomen. 'Zo kunnen we het virus in zijn kot houden', zei Van Gucht.

Anderhalve meter

Van Gucht legt uit waarom we de afstand van anderhalve meter moeten handhaven. 'We dragen het virus voornamelijk over via dikke druppels, en die reiken niet verder van 1 meter. De afstand van 1,5 meter creëert dus een extra buffer tegen iemand die virus uitscheidt', zei hij. In sommige landen, zoals de 1,8 meter in de VS, geldt een iets langere afstand. 'Maar we willen vooral 1 meter vermijden', zei Van Gucht. 

'Kleinere druppels dragen het virus ook, die blijven wat langer in de lucht zweven en kunnen een langere tijd in de lucht blijven, dat noemen we aerosol', legde Van Gucht uit. Maar die kleine druppels dragen minder virus dan de grote. 
'De WHO zegt ook dat de overdracht via aerosol niet belangrijk is bij dit virus. We beschouwen het niet als onmogelijk, maar de belangrijkste manier van overdracht is via de dikke druppels', besloot Van Gucht.

Vals negatief

Over de vals negatieve resultaten van coronatesten zegt Van Gucht dat het afhankelijk is waar en wanneer het virus gedetecteerd wordt. 'De standaardtest om een infectie vast te stellen gebeurt met een PCR-test op een staal in de neus. Dat is een vrij betrouwbare test, als die gebeurt in de eerste week van de symptomen. Dat is een referentietest, die zegt iets over de besmettelijkheid van de patiënt', zei Van Gucht. Het probleem is dat velen pas erg ziek worden in de tweede week van de ziekte, als ze naar het ziekenhuis moeten. 'Dan kan het virus in de neus al op zijn retour zijn, terwijl de patiënt wel ernstig ziek is in de longen. Dan kan de test in de neus een negatief resultaat geven, terwijl het wel om een covid-patiënt gaat', legde Van Gucht uit. In dat geval kan de arts een beroep doen op een foto van de longen.

Van Gucht deelde ook mee dat we binnenkort in België 3D-geprinte swabs kunnen maken. Dat kan een oplossing bieden voor het materiaaltekort in sommige laboratoria.

'Virus is een marathon'

'We zijn al een aantal weken bezig met een buitengewone inspanning', zei Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum. Hij vergelijkt de coronacrisis met een marathon. 'Onderweg heb je waarschijnlijk een dipje, maar met de aanmoedigingen van anderen, kunnen we de doelstellingen halen.'

Hij raadt iedereen aan elkaar te blijven aanmoedigen om de maatregelen na te leven. 'Wie succesvol een marathon wil uitlopen, moet tot de laatste meter geconcentreerd blijven', zei Stevens. 'Zo slagen we in onze collectieve inspanningen. Om het virus in de toekomst geen vrij spel te geven, zullen we ook in de toekomst weerbaar moeten blijven. Door goede reflexen te handhaven, zoals handhygiëne en niezen in onze ellebogen, evolueren we naar een meer weerbare samenleving.' Daarbij komt nog dat afstand houden belangrijk is. 'Zo kunnen we verder naar de volgende stap. Uiteindelijk willen we allemaal onze familie en vrienden terugzien', besloot Stevens.

Updates coronacrisis : liveblog - cijfers - inzicht - vragen - tips

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in