Amerikaanse olieprijs zakt onder nul
Foto: AFP

De prijs voor een vat olie van de Amerikaanse soort WTI is maandag voor de eerste keer ooit onder nul gezakt. Dat betekent dat kopers van ruwe olie geld krijgen om een levering te aanvaarden. In 2011 was er nog een prijspiek van 114 dollar per van 156 liter.

Het gaat om prijzen op de groothandelsmarkten, voor vaten die geleverd worden in de maand mei. Het gaat dus niet om de tarieven die de huishoudens en industrie betalen, maar de prijzen voor bedrijven die de olie verder zelf verwerken. De prijs voor een vat zakte maandagavond tot onder nul, om  uiteindelijk af te sluiten op -37,63 dollar per vat. Een dag eerder kostte het nog ruim 18 dollar om een vat te kopen, wat ook al erg weinig was.

Die negatieve prijs zegt vooral iets over de verwachtingen voor de Amerikaanse economie in de maand mei. De olie wordt op dat moment geleverd aan wie zo'n contract heeft gesloten. Maar omdat blijkbaar alle bedrijven al voldoende contracten hebben gesloten is er nauwelijks nog vraag naar olie om volgende maand te leveren. Ter vergelijking: de prijs voor een vat olie dat in juni wordt geleverd, bedraagt wel nog meer dan 20 dollar. Voor die periode is er dus wel nog vraag.

Negatieve prijzen zijn echter ongezien. De enigen die daarop ingaan zijn producenten die hun olieproductie niet meer kunnen stilleggen en hogere kosten zouden moeten maken door de olie op te slaan dan om ze voor een ongeziene bodemprijs te verkopen.

Het is de laatste dag waarop het mei-contract nog verhandeld wordt. Ook dat verklaart de nervositeit waarmee handelaars momenteel de contracten proberen te slijten of te kopen: wie met de ongewenste contracten blijft zitten, heeft een probleem. Vanaf dinsdag geldt het juni-contract, dat dus wel nog een pak hoger noteert. 

Coronacrisis en prijzenoorlog

De prijsdaling komt vooral doordat de vraag naar olie is gekelderd door de coronacrisis. De nieuw opgepompte olie wordt nu vooral opgeslagen, maar de stockagemogelijkheden zijn bijna volledig benut. Daarbovenop komt een aanhoudende prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland op de oliemarkt, die de concurrentie verder aanwakkert en de prijzen doet zakken.

De OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen kwamen eerder deze maand overeen de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen om zo de prijzen op te krikken. Maar dat heeft nog maar weinig effect gehad.

Enkele jaren geleden stonden de olieprijzen langdurig in de buurt van de 100 dollar per vat. Waarnemers hielden er toen zelfs rekening mee dat de prijs zou verdubbelen, maar nadat de productie in het Midden-Oosten werd opgedreven, zakten de prijzen.

Noordzeeolie

Ook de prijs voor een vat olie afkomstig uit de Noordzee is de voorbije dagen fel gezakt. Maar levering in mei is niet meer mogelijk, het gaat daar om vaten die pas in juni worden geleverd. Daarvan noteert de prijs boven de 25 dollar, wat nog enigszins in lijn ligt met de tarieven voor de Amerikaanse contracten voor die periode.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in