Opening Bourse de Commerce wordt een jaar uitgesteld
Bourse de Commerce opent pas in voorjaar 2021 zijn deuren. Foto: GARDEL Bertrand / hemis.fr

Parijs had er half juni met de Bourse de Commerce een kunstmuseum moeten bijkrijgen, maar de opening is door de coronacrisis uitgesteld naar volgend voorjaar.

François Pinault, de oprichter van het luxeconcern Kering waartoe onder meer de modehuizen Gucci en Balenciaga behoren, droomt al lang van een privémuseum waar hij zijn collectie hedendaagse en moderne kunst kan tentoonstellen. Hij kocht daartoe de achttiende-eeuwse Handelsbeurs in Parijs en liet die opknappen door de Japanse architect Tadao Ando.

Het werk van Ando - die onder meer een negen meter hoge cilinder toevoegde aan het historische gebouw - is voltooid, maar andere noodzakelijke afwerkingen liggen stil sinds de lockdown als gevolg van de coronacrisis.

Pinault had eerder al besloten om de opening van het museum, oorspronkelijk gepland voor half juni, met enkele maanden op te schuiven, maar heeft nu bevestigd dat het museum ten vroegste volgend voorjaar zal openen. ‘Door de verlenging van de quarantainemaatregelen en de onzekerheid wanneer we de werken kunnen hervatten, kan de Bourse de Commerce niet volgens schema worden afgewerkt’, aldus een mededeling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in