Daar komt de spectaculaire Starlink-trein van Elon Musk
Foto: EPA-EFE

Als een treintje van twinkelende lichtjes trekken de Starlink-satellieten straks opnieuw langs de nachtelijke horizon. Met het heldere weer merken veel mensen ze op.

Satellieten en ook het Internationaal Ruimtestation zijn vaak waarneembaar aan de sterrenhemel. Het zijn kleine lichtpuntjes die aan de hemel voorbijsnellen. Wat bijzonder is aan de Starlink-satellieten, is dat ze in de periode na de lancering in ongeveer dezelfde baan - als een trein - vlak na elkaar voorbijkomen.

Benieuwd hoe dat eruitziet? Tussen 23 en 23.20 uur zijn vanavond in België tientallen Starlink-satellieten zichtbaar. Ook de komende dagen zijn ze te zien. Ze bewegen van het westen naar het oosten met een maximale hoogte van zo’n zestig graden. Zondagavond merkten veel mensen in Europa de Starlink-trein op. Onder meer de website findstarlink.com geeft aan wanneer ze overvliegen en zichtbaar zijn.

SpaceX, het ruimtebedrijf van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk, lanceerde op 18 maart zestig nieuwe Starlink-satellieten vanuit Florida. In het begin zitten ze nog dicht bij elkaar, daarna waaieren ze uit en worden ze op grotere hoogte gebracht. Ze worden dan ook minder en minder helder. Na verloop van tijd zijn ze met het blote oog niet meer te zien.

Supersnel internet

Met Starlink wil Elon Musk de hele wereld voorzien van supersnel internet vanuit de ruimte. Tegen eind dit jaar moeten er 1.500 Starlink-satellieten in het luchtledige hangen, halfweg het volgende decennium zouden dat er al 12.000 moeten zijn.

Het project is ook omstreden. Astronomen vrezen dat privébedrijven zoals SpaceX de blik van astronomen (en van hun telescopen op de grond) vertroebelt. Het zal moeilijk worden om nog beelden te maken waarop geen satelliet te zien is.

Deze beelden van de Starlink-trein werden ongeveer een jaar geleden gemaakt in het Nederlandse Leiden.