Roberto Martinez heeft goed nieuws over Eden Hazard, nieuw contract is nog niet in orde: “Ik blijf werken alsof ik er bij ben op het EK”
Foto: BART DEWAELE

Roberto Martinez heeft zondag gesproken over zijn aflopend contract en het herstel van zijn kapitein bij de Rode Duivels, Eden Hazard. Over het eerste onderwerp, zijn contract, kon de Spanjaard nog geen nieuws brengen. De situatie van Hazard ziet er wel steeds rooskleuriger uit. “Hij kan bijna opnieuw lopen”, zei Martinez in een video-interview met VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws .

Het zijn ook voor de bondscoach van de Rode Duivels vreemde tijden. Door de coronacrisis werd het EK voetbal met een jaar uitgesteld. Daardoor kwam ook de contractsituatie van Martinez (nog) meer in de aandacht. Zijn overeenkomst loopt komende zomer immers af. Een verlenging is nodig om het EK in 2021 met de Rode Duivels mee te maken.

“Ik kijk niet weg van het feit dat mijn contract op 30 juni afloopt”, begon Martinez, die in het noorden van Engeland in quarantaine verblijft. “Maar ik zal elke dag blijven werken om de toekomst van het Belgische voetbal en de Rode Duivels voor te bereiden. Ik doe dat alsof ik er de volgende grote toernooien bij ben. Zo hoort het te zijn. Op dit moment staat alles natuurlijk stil en we komen dichter bij die datum. Tegen dan weten we wel meer.”

Roberto Martinez heeft goed nieuws over Eden Hazard, nieuw contract is nog niet in orde: “Ik blijf werken alsof ik er bij ben op het EK”
“Hazard zal sterker terugkeren” Foto: BELGA

Verder had Martínez positief nieuws rond de revalidatie van Eden Hazard. De bondscoach blijft contact houden met zijn spelers en had goed nieuws. “Ik weet dat hij goed herstelt. Hij zit niet ver meer van opnieuw te kunnen lopen en er zijn geen complicaties. Bij de operatie is alles goed gegaan, maar je hoopt vooral ook dat in de vier à vijf weken achteraf alles positief verloopt zonder complicaties. En die zijn er niet. We weten dat hij sterker zal terugkeren. We hebben natuurlijk ook het geluk gehad dat zijn operatie kon plaatsvinden net voor de corona-uitbraak. Hij zou anders niet kunnen reizen of buiten Madrid behandeld worden. Ik heb een positief gevoel dat Eden er snel weer zal staan.”

EK voorbereiden

Het uitstel van het EK was onvermijdelijk, besefte ook Martinez. “Maar één maand in voetbal is al een lange tijd, dertien maanden is echt een ellenlange periode. We moeten de twee competities die nu voor het EK vallen, gebruiken om het toernooi goed voor te bereiden.”

“De kwalificatiecampagne voor het EK had ons mentaal en fysiek op scherp gezet voor het eindtoernooi, maar nu ligt de focus op de Nations League. We moeten die competitie nu gebruiken in functie van het EK. In maart zijn er ook al kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022. Dat verandert dus wel onze mindset en benadering. We mogen niet terugkijken en nadenken of het uitstel van het EK goed of slecht voor ons was. We gaan verder en kijken vooruit.”

Roberto Martinez heeft goed nieuws over Eden Hazard, nieuw contract is nog niet in orde: “Ik blijf werken alsof ik er bij ben op het EK”
Foto: Photo News

“Dat er een jaartje bijkomt voor sommigen? Je kan niet voor elk individu plannen”, counterde Martinez de discussie over zijn steeds ouder wordende defensie. “Er komen blessures, maar het kan ook omgekeerd. Sommigen zullen een geweldig jaar hebben en dan plots in de picture komen. Uiteraard hopen we dat sommigen langer kunnen blijven uiteraard, dat de spelers met 90 caps in de ploeg kunnen blijven voor het EK. Het uitgangspunt is dat we voor elke plaats in het elftal een strijd hebben.”

Aanpassen

In september staat nu de eerste wedstrijd voor de Duivels op het programma, in de Nations League tegen Denemarken. “Maar het is moeilijk te voorspellen of die matchen kunnen doorgaan”, twijfelde Martínez. “De wereld denkt nu in scenario’s, maar we moeten vooral de richtlijnen van de regeringen, van de UEFA en van de FIFA volgen. Het zal misschien nog een jaar of drie duren vooraleer er een vaccin komt, tot dan moeten we een nieuwe normaal vinden.”

“Wedstrijden zonder fans zou ik bijvoorbeeld niet leuk vinden. Maar we zullen ons moeten aanpassen. Misschien komt er een aangepaste vorm van sportbeleving na deze coronacrisis. Het zal sowieso lang duren om terug te keren tot waar we geweest zijn. Er zijn grotere krachten aan het werk. Het zal ook niet zomaar een beslissing zijn om zonder publiek te spelen, maar misschien eerder een noodzakelijkheid. Alles zal in het teken staan van de veiligheid en de gezondheid van de fans. Misschien wordt de capaciteit van de stadions in de toekomst wel beperkt zodat er voldoende sociale afstand is tussen de toeschouwers.”