Kobe Bryant krijgt speciale award, echtgenote ziet “droom” van overleden dochter Gianna alsnog uitkomen: “Bedankt”
Foto: USA TODAY Sports

De WNBA heeft de Kobe & Gigi Bryant WNBA Advocacy Award geïntroduceerd, die een persoon of groep erkent die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de zichtbaarheid, perceptie en vooruitgang van het basketbal voor vrouwen en meisjes op alle niveaus.

LEES OOK. Waarom iedereen een stukje wil van Sabrina Ionescu, het supertalent dat Emma Meesseman wil onttronen in de WNBA (+)

De nieuwe jaarlijkse prijs zal wijlen Kobe Bryant, een fervent voorstander van de WNBA en het vrouwenbasketbal, eren en zijn dochter Gianna (ook bekend als Gigi), die ernaar streefde om het toppunt van de sport te bereiken zoals haar vader.

“Kobe was een ongelooflijke kampioen en een fan van het vrouwenbasketbal en Gianna deelde zijn passie en toewijding aan ons spel”, zei WNBA-commissaris Cathy Engelbert. “De Kobe & Gigi Bryant WNBA Advocacy Award is een eerbetoon aan hun nalatenschap en weerspiegelt de toewijding van Kobe om de volgende generatie speelsters te begeleiden, het spel te promoten en terug te geven aan de gemeenschap.”

De ontvanger van de Kobe & Gigi Bryant WNBA Advocacy Award zal een onvermoeibare pleitbezorger voor vrouwenbasketbal zijn en het hoogste niveau van leiderschap bevorderen. De prijs is een eerbetoon aan voorstanders en influencers die hun tijd, talent en platform gebruiken om het bewustzijn van het spel te vergroten. De WNBA en de familie Bryant zullen de eerste laureaat aankondigen tijdens NBA All-Star 2021 in Indianapolis. De vrouw van Bryant, Vanessa, zal een grote rol spelen bij het bepalen van de eer en de prijs elk jaar uitreiken bij NBA All-Star.

Vanessa drukte in een videoboodschap haar dank uit voor het gebaar. “Het zou voor haar een droom zijn geweest die uitkwam. Kobe en Gigi hielden van de WNBA. Bedankt. Ik wil iedereen die dit jaar is gekozen feliciteren. Proficiat. Werk hard. Geef nooit op. Toon die Mamba Mentaliteit.”

Gianna Bryant en haar teamgenoten Alyssa Altobelli en Payton Chester werden vrijdag ook postuum opgenomen in de draft van de WNBA, de Amerikaanse vrouwenbasketcompetitie. De drie meisjes, allemaal 13 jaar, kwamen op 26 januari om bij een helikoptercrash in Californië die ook het leven van basketlegende Kobe Bryant, de vader van Gianna, eiste.

Kobe Bryant krijgt speciale award, echtgenote ziet “droom” van overleden dochter Gianna alsnog uitkomen: “Bedankt”
Foto: USA TODAY Sports

Ionescu nummer één

Tijdens de WNBA draft werd Sabrina Ionescu, vedette van het universiteitsteam van Oregon, als eerste gekozen door New York Liberty. Zij was bevriend met de Bryants. “Het is heel mooi dat de WNBA deze drie meisjes heeft opgenomen in de draft”, reageerde de Amerikaanse. “Zij verdienen het. Ik weet dat ze naar ons kijken, glimlachen en tevreden zijn.”

Met de tweelingzussen Billie en Becky Massey (20) maakten twee Belgische meisjes kans om te worden gedraft, maar de sterkhouders van Sint-Katelijne-Waver grepen naast een nominatie.

Het WNBA-seizoen zou op 15 mei beginnen maar de start is vanwege de coronacrisis voor onbepaalde tijd uitgesteld. Emma Meesseman (Washington Mystics) en Julie Allemand (Indiana Fever) verdedigen er de Belgische kleuren.