Wereldgezondheidspecialiste komt met onheilspellende boodschap: ook in 2021 geen Olympische Spelen?
Foto: REUTERS

Als er dan nog geen vaccin tegen het coronavirus bestaat, is de kans bijzonder klein dat de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio in 2021 wel zullen kunnen doorgaan. Dat vertelde Devi Sridhar, professor wereldgezondheid aan de universiteit van Edinburgh, vrijdag aan de BBC.

“Het is heel onrealistisch te denken dat de Spelen over een jaar zullen doorgaan, tenzij er dan een doeltreffende behandeling is. Dat verandert alles”, verklaarde Sridhar. “Volgens wat we van de wetenschappers horen, is het best mogelijk dat er dan een vaccin zal zijn. Zelf had ik gedacht dat de ontwikkeling daarvan een jaar tot anderhalf jaar zou duren, maar het zou dus mogelijk sneller kunnen. Als we binnen het jaar een vaccin hebben, zijn de Spelen realistisch, maar alleen dan.”

“De beslissing om de Spelen een jaar uit te stellen was alleszins de juiste. Het geeft onze wetenschappers een jaar de tijd. Op lange termijn zal alleen de wetenschap ons uit deze situatie kunnen helpen.”

Afgelopen maand beslisten het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren om de Spelen van 2020 met een jaar uit te stellen. Ze staan nu voor 23 juli tot 8 augustus 2021 op de kalender.