Timmy Simons verlaat Club Brugge en wordt assistent van Francky Dury bij Zulte Waregem: “Hoop ooit terug te keren als hoofdcoach”
Foto: Simon Mouton

Timmy Simons (43) wordt vanaf volgend seizoen assistent-trainer van Francky Dury bij SV Zulte Waregem. Dat maakten Club Brugge en Essevee vrijdag bekend.

“Ik weet dat het een onverwachte en geen evidente stap is, omdat ik al twaalf jaar lang verbonden ben met Club”, zegt Simons. “Maar na een gesprek tussen mijn makelaars en Zulte Waregem ging de bal aan het rollen. Ik heb Club meteen verwittigd en gezegd voor welk dilemma ik stond. Uiteindelijk heb ik beslist aan de slag te gaan bij deze stabiele club, die geen gekke dingen doet – dat past bij mij. Weliswaar met de insteek van ooit terug te keren naar Club. Als speler is me dat gelukt en hopelijk kan het ook als hoofdcoach. Maar of dat over vijf, tien of twintig jaar zal zijn: geen idee. Ik zal elk jaar moeten bevestigen.”

Duels met Deschacht

Wie weet wordt Simons eerst de man die Dury – al meer dan twintig jaar trainer bij Essevee – opvolgt. Maar hij moet nu vooral van hem leren. “Ik heb Francky nog meegemaakt als assistent-bondscoach onder Vercauteren. Dat was voor hem en mezelf niet de leukste periode, maar we leerden elkaar daar goed kennen. Mijn bewondering voor hem is groot.”

Aan de Gaverbeek lopen nog een paar oude bekenden rond, zoals ex-ploegmaat De fauw (38), die ook in beeld is om assistent te worden. “Maar hij zal nog zo lang mogelijk willen voetballen, denk ik. Je kan pushen en zeggen dat het het juiste moment is om te stoppen, maar uit ervaring weet ik dat het moeilijk is om die klik te maken.” En dan is er nog Deschacht (39), met wie Simons vele duels uitvocht toen die nog bij Anderlecht speelde. “Heerlijke duels waren dat. Op het veld kennen we elkaar door en door.”

Timmy Simons verlaat Club Brugge en wordt assistent van Francky Dury bij Zulte Waregem: “Hoop ooit terug te keren als hoofdcoach”
Vroeger tegenstanders, nu bij dezelfde ploeg. Foto: BELGA

Simons parkeerde de U16 van Club dit seizoen op de vijfde plaats. De komende weken blijft hij zijn gasten begeleiden. “Via livesessies op Zoom en meetings. Ik doe ook nog wat scoutingswerk en probeer hier en daar jongens te overtuigen om naar Club te komen.”

Begrip van Club

“Het voorbije jaar is fantastisch verlopen. Toen ze mij voorstelden om de U16 te coachen, dacht ik: Hmm, zou ik dat wel doen? Misschien liever de U18 of de beloften… Maar ik ben erg blij dat de voorzitter en Vincent Mannaert me hebben gepusht om zo’n jonge groep te leiden. Ik leerde veel bij. De bedoeling was om dit volgend seizoen te blijven doen, maar toen kwam Essevee. Ze snappen dat ik mijn kans grijp. Ook Clement. Hij heeft ook elders stappen moeten zetten om bij Club als T1 te kunnen terugkeren.”

En dus gaat Simons weer assisteren bij een eerste elftal, ­zoals hij in 2017-2018 Ivan Leko ­bijstond. Waregem is wel een stukje verder rijden vanuit Knokke, maar het valt mee. “Gelukkig maar. Als we nóg eens hadden moeten verhuizen, had ik allicht alleen kunnen vertrekken.” (lacht)

Club Brugge haalt Steven De Petter en videoanalist nationale jeugdploeg binnen in zijn Academy

Club Brugge kondigde meteen nog twee nieuwe coaches aan voor zijn ‘Club Academy’: de pas gestopte Steven De Petter en Nosa Obasohan. Obasohan vervangt Simons als coach van de U16. De Petter wordt Academy Coordinator voor de teams tussen U13 en U16.

De 39-jarige Obasohan was vorig seizoen coach van de U18 van Westerlo en video-analist bij de nationale ploeg U19 van bondscoach Jacky Matthijsen.De 34-jarige De Petter zette vorige maand door veelvuldig blessureleed een punt achter zijn spelerscarrière bij Sint-Truiden. De ex-kapitein van STVV en KV Mechelen staat te popelen om zijn ervaring over te dragen aan jonge talenten.

“Door een enkelblessure moest ik helaas mijn carrière stoppen”, legde de voormalige middenvelder uit. “Ik nam afscheid als speler maar krijg bij Club Academy de kans om mijn passie verder te beleven. De waarden van Club, hard werken en professionalisme, zijn me op het lijf geschreven. Als sportman en als persoon. Ik kijk er enorm naar uit om aan de slag te gaan bij blauw-zwart.”