Energieprijzen voor huishoudens sterk gedaald
Foto: Photo News

De marktprijzen voor energie blijven maar dalen en de leveranciers passen zich daaraan aan. De toezichthouder Creg adviseert consumenten dan ook om nu prijzen van de leveranciers te vergelijken, en eventueel over te stappen.

De prijzen waren voor de coronacrisis al aan het dalen, en dat zet zich voort. Consumenten kunnen daarvan profiteren, klinkt het. De meerderheid van de gezinnen kiest voor een vast elektriciteitstarief, en dat is nu gemiddeld 13 procent goedkoper dan in april vorig jaar. Voor aardgas is dat zelfs 23 procent.

Bij de variabele tariefplannen - waarbij de energieprijs maandelijks of per kwartaal wijzigt - zijn er prijsdalingen tegenover vorig jaar van 18 procent voor elektriciteit en 30 procent voor gas.

Het kan dus zeker geen kwaad om de voorwaarden uit een lopend energiecontract te vergelijken met die van de huidige aanbiedingen van verschillende leveranciers. Dat kan onder meer via de Creg Scan op de website van de energiewaakhond. Volgens de Creg zitten de beste aanbiedingen vaak bij de kleinste leveranciers.

‘Slapend’

De Creg waarschuwt ook nog eens voor de problematiek van de ‘slapende’ producten van energieleveranciers. Daarbij gaat het om tariefplannen die de leveranciers soms al lange tijd niet meer actief aanbieden, en die qua prijs vaak niet meer op de huidige marktomstandigheden zijn afgestemd. Nogal wat consumenten hebben nog zo’n ‘slapend’ product.