Kustburgemeesters denken nog wat langer na over de verdeling van het strand
Foto: Dominique Jauquet
Alle kustburgemeesters denken nog wat langer na over maatregelen om de zomervakantie goed te laten verlopen. Het Oostendse idee van een strandpas wordt niet breed gedragen.

De kustburgemeesters hebben vanochtend samengezeten over maatregelen die nodig zijn om de zomervakantie in goede banen te leiden. De redering is logisch: als vakanties in het buitenland haast onmogelijk worden, zal de kust heel wat extra volk over de zanderige vloer krijgen.

Viroloog Steven Van Gucht zei donderdag nog in Terzake: 'We moeten vooral vermijden dat we met zijn allen op hetzelfde moment naar dezelfde plek willen gaan. Dat doen we doorgaans wel op een zonnig weekend.' Zulke gewoontes moeten we volgens de viroloog afleren tegen de komende zomer. 'We gaan creatief moeten zijn.'

Bart Tommelein, de liberale burgemeester van Oostende, lanceerde gisteren alvast het creatieve idee van een strandpas

Het strand zou, als het open mag, onderverdeeld worden in afgebakende zones. 'Daardoor kun je het aantal mensen in een ­bepaalde zone onder controle houden,' aldus Tommelein Oostendenaars, tweedeverblijvers en hotelgasten zullen altijd welkom blijven, volgens burgemeester Tommelein, 'omdat zij belastingen betalen'. Voor dagjestoeristen zal een regeling worden getroffen. Zij zullen hun plaats moeten reserveren. 'We willen een app ontwikkelen om een strandpas aan te vragen, zodat je je plek op het strand kunt reserveren. Vol is vol. Zonder pas kom je er dan niet meer op.'

Andere burgemeesters aan de kust zijn het idee niet meteen genegen, al beseffen zij wel dat ze maatregelen gaan moeten nemen om overbevolking (en het gebrek aan social distancing) op het strand en de dijk te vermijden.

Maar welke maatregelen dat gaan zijn, daarover moet iedereen nog eens nadenken. Over een tiental dagen ontmoeten ze mekaar opnieuw. Misschien is er dan ook al meer duidelijkheid over wat wel en niet zal kunnen in de vakantie. In elk geval was het vandaag te vroeg om al beslissingen te nemen.

Wel hopen de kustburgemeesters dat ze met één globaal plan van aanpak kunnen komen zodat de regels overal dezelfde zijn.