Duitse zoo zal dieren laten inslapen door coronacrisis, in België niet aan de orde
In Pairi Daiza houden een baby orang-oetan en een otter elkaar bezig. Foto: Photo News

Een Duitse zoo heeft een noodplan klaarliggen om de financiële klappen van de coronamaatregelen op te vangen: het wil bepaalde dieren voederen aan andere soorten. Pairi Daiza, de Zoo van Antwerpen en Planckendael zullen hun verliezen anders oplossen.

De zoo van Neumünster in Noord-Duitsland is de wanhoop nabij en heeft een noodplan klaar om bepaalde dieren te voederen aan andere om de kosten te drukken. Over welke dieren het gaat, wil de zoo niet kwijt. ‘We hebben een lijst gemaakt van de dieren die we als eerste moeten slachten’, vertelde directeur van de zoo, Verena Kaspari, aan de Duitse krant Die Welt. ‘Als het zover komt, zullen we dieren moeten laten inslapen. Liever dat dan ze te laten verhongeren.’ Een maand geleden hebben de Duitse dierentuinen bondskanselier Angela Merkel gevraagd om 100 miljoen euro steun.

100.000 euro per dag verlies, maar geen euthanasie

Ook in ons land moeten de dierentuinen noodgedwongen de deuren sluiten om aan de coronamaatregelen te voldoen, maar blijven de kosten oplopen. Zowel Pairi Daiza als de Zoo van Antwerpen en Planckendael spreekt van een verlies van 100.000 euro per dag.

Dieren laten inslapen ligt evenwel niet op tafel. ‘In de verste verte niet’, benadrukt Ilse Segers, woordvoerster van KMDA (Maatschapij voor Dierenkunde Antwerpen), de moedermaatschappij van de Zoo van Antwerpen en Planckendael. ‘Enkel wanneer er medische redenen zijn, laten we dieren inslapen.’

Bij Pairi Daiza klinkt hetzelfde. ‘Euthanasie gebeurt enkel wanneer een dier ernstig ziek is’, zegt woordvoerder Mathieu Goedefroy. ‘De situatie is moeilijk, maar zeker niet uitzichtloos. We kunnen onze facturen nog betalen.’

Geen overheidssteun

Aangezien de dierentuinen private organisaties zijn, komen ze niet in aanmerking voor overheidssteun. Om inkomsten te genereren hebben de Zoo van Antwerpen en Planckendael abonnees gevraagd om hun abonnement te vernieuwen. ‘Het is hartverwarmend om te zien dat er naar die oproep geluisterd is’, vertelt Segers. Kosten worden ook op andere manieren gedrukt: bij gebrek aan bezoekers zijn er minder tuinmannen aan de slag en worden de ramen even niet gepoetst.

Er zijn momenteel online collectes om Pairi Daiza te steunen, maar dat vindt de dierentuin niet nodig. ‘We hebben al aangegeven dat we geen geld zullen aanvaarden. Er zijn andere diensten die dat geld op dit moment beter kunnen gebruiken’, legt Goedefroy uit.

Temperatuur meten aan de ingang

Zowel KMDA als Pairi Daiza is proactief bezig met een eventuele heropening. Er wordt rekening mee gehouden dat er in het begin misschien maar een beperkt aantal bezoekers binnen mag. ‘Of dat we de temperatuur zullen moeten meten’, vertelt Goedefroy. ‘We begrijpen in elk geval dat de volksgezondheid voor gaat en we zijn klaar om weer te openen wanneer er geen gevaar meer is.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig