Tour start op 29 augustus, Giro en Vuelta na het WK, ook vijf Monumenten gaan door
Foto: Photo News

Het is nu officieel: de Tour de France wordt georganiseerd van 29 augustus tot 20 september. Daarnaast werkt de UCI aan een nieuwe kalender, die doorloopt tot en met november. De Giro wordt gereden in oktober, gevolgd door de Vuelta. Ook de vijf monumenten, waaronder de Ronde van Vlaanderen, wordt georganiseerd maar daarvoor is het nog zoeken naar een datum

Maandagavond had de Franse president Emmanuel Macron beslist dat de Tour zou worden uitgesteld omdat massa-evenementen tot 15 juli niet mogen plaatsvinden. De Ronde van Frankrijk had op 27 juni van start moeten gaan in Nice om te eindigen op 19 juli.

Tour centraal, WK tijdrijden overlapt

De UCI werkte de voorbije weken aan een nieuwe wielerkalender, in overleg met verschillende wielerorganisatoren. Centraal wordt de Tour de France geplaatst. Omdat die door het coronavirus niet kon doorgaan op de geplande datum wordt die nu betwist van 29 augustus tot 20 september. Alle etappes blijven behouden, alles schuift gewoon op:

Tour start op 29 augustus, Giro en Vuelta na het WK, ook vijf Monumenten gaan door

De slotdag valt samen met het WK tijdrijden in het Zwitser Martigny, die datum wijzigt niet. Op zich goed nieuws voor Remco Evenepoel, die wellicht een pak concurrenten, zoals bijvoorbeeld Tom Dumoulin en Primoz Roglic, ziet wegvallen. Het WK op de weg wordt zoals gepland een week later gereden 27 september. Ook het EK in het Italiaanse Trento, behoudt hun datum (9-12 september) en wordt betwist tijdens de Tour.

LEES OOK. Tour-baas Christian Prudhomme: “Sommige teams zeiden dat ze zouden moeten stoppen als de Tour niet zou doorgaan”

Vuelta hoopt voor 15 mei zicht te hebben op nieuwe datum

De uitgestelde Giro wordt gereden na het WK, volgens onze bronnen van 3 tot 25 oktober. Gevolgd door de Vuelta, die door de Tour zijn oorspronkelijke datum (14 augustus – 6 september) ziet wegvallen. De Spaanse koersdirecteur Javier Guillen hoopt binnen uiterlijk een maand zicht te hebben op een nieuwe datum voor zijn wedstrijd.

“We willen ASO (de Tourorganisatie, red) en de UCI bedanken voor de snelheid waarmee ze de Tour de France in deze nieuwe wielerkalender hebben ingeplant”, zegt Guillen. “Na de verklaring van de UCI, dat het WorldTour-seizoen niet voor 1 augustus zal beginnen, kunnen wij blijven werken. We overleggen met alle partijen in het wielrennen om de wedstrijden tussen nu en het einde van het jaar in te passen. We weten nog niet wat de precieze data voor de Vuelta zullen zijn, maar het bredere plaatje is nu duidelijk. We hopen en wensen dat voor 15 mei de uiteindelijke kalender rond zal zijn.”

De Vuelta zou oorspronkelijk op 14 augustus van start gaan in het Nederlandse Utrecht.

Wat met de monumenten?

Ook de monumenten (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije) worden nog gereden, maar een datum is nog niet bepaald.

Voorlopig werd ook aangekondigd dat er niet gekoerst zal worden tot 1 juli. WorldTour-wedstrijden staan al zeker tot 1 augustus niet meer op het programma.

Tour start op 29 augustus, Giro en Vuelta na het WK, ook vijf Monumenten gaan door
De Ronde van Vlaanderen zal normaal nog worden gereden, maar een datum is nog niet bepaald Foto: BELGA

Er wordt ook geprobeerd om andere Worldtourwedstrijden, zoals bijvoorbeeld de BinckBankTour die nu samenvalt met de Tour, een nieuwe datum te geven op de kalender. De Ronde van Polen verhuist bijvoorbeeld naar augustus en zou als voorbereiding kunnen gelden voor de Tour. Misschien wordt in die maand ook het uitgestelde Critérium du Dauphiné geplaatst. Ten laatste op 15 mei wil de UCI die bekendmaken.

BK op 23 augustus

De UCI gaf ook nog mee dat de wielerkalender met een extra maand zal worden opgeschort. Er zal dus niet gekoerst worden tot 1 juli, voor de WorldTour werd die hervatting uitgesteld tot 1 augustus. De nationale kampioenschappen (die waren voorzien in het weekend van 20 en 21 juni worden daarom verplaatst naar 22 en 23 augustus. Het BK in Anzegem wordt dus gehouden op 23 augustus. Wat met het BK tijdrijden (normaal op 18 juni in Koksijde) gebeurt, is nog onduidelijk.

In ons land treft die beslissing ook de Heistse Pijl (6 juni), Elfstedenronde (7 juni), de Baloise Belgium Tour (10-14 juni) en Dwars door het Hageland (17 juni). Ook zij moeten op zoek naar een nieuwe datum of uitstellen naar 2021. Dat gebeurt in overleg met de UCI en de Belgische wielerbond. Dat geldt ook voor de reeds uitgestelde wedstrijden, genre Gent-Wevelgem, Scheldeprijs en Brabantse Pijl. Maar voor al die wedstrijden is er toch grote onzekerheid. De UCI geeft immers de voorkeur aan de grote ronden en monumenten. Pas daarna volgen de andere Worldtourkoersen en de andere wedstrijden. Allemaal kunnen ze niet gereden worden.

LEES OOK. Chaos op wielerkalender: zes Belgische koersen moeten op zoek naar nieuwe datum, ook in Nederland is het even slikken

“De Tour is nu eenmaal de belangrijkste koers”

Golazo, organisator van onder meer de BinckBankTour en de Driedaagse Brugge-De Panne had al contact met de UCI. “De BinckBank Tour (die normaal wordt gereden van 31 augustus tot 6 september, nvdr) valt nu samen met de Tour, dus willen wij graag een andere datum”, zegt Rob Discart. “Ik heb er begrip voor dat ze er alles aan doen om de Tour te laten doorgaan en daardoor andere wielerwedstrijden zich moeten aanpassen. De Tour is nu eenmaal de belangrijkste koers en zeer belangrijk voor de ploegen en sponsors. We bekijken nu met onze stakeholders wanneer we het best de BinckBank Tour kunnen organiseren. Het wordt een hele puzzel. We willen ook onze andere organisaties nog organiseren, maar het moet mogelijk zijn.”

Het blijft hoe dan ook afwachten hoe de coronacrisis evolueert en de regeringen van door de coronacrisis zwaar getroffen landen als Italië en Spanje het überhaupt zien zitten om dit jaar nog wielerwedstrijden te laten organiseren. “Klopt, maar nu is er een plan, waar verder wordt aan gewerkt”, zegt Discart. “Je kan niet blijven wachten. Nu kan de reorganisatie beginnen. Hopelijk niet voor niks, maar dat weet je niet op voorhand. Als koersen weer mag, dan zal de wielerwereld klaar zijn.”