Via een fictieve toespraak van premier Sophie Wilmès (MR) kondigt de Belgische tak van milieuorganisatie Extinction Rebellion nieuwe acties aan. Met de video wil de groepering aangeven dat het coronavirus en de klimaatcrisis allebei een gevolg zijn van het ingrijpen van de mens in de natuurlijke leefomgeving.

De Belgische tak van milieuorganisatie Extinction Rebellion (XR) heeft een video gemaakt van een fictieve toespraak van onze premier Sophie Wilmès (MR). Daarin wordt onder andere gezegd dat ‘covid-19 een alarmbel [is] die we niet kunnen negeren. Dit soort epidemieën zijn mee veroorzaakt door een diepe ecologische crisis.’

XR wil dat de Belgische overheid zijn verantwoordelijkheid neemt en kondigt meer acties aan via de de campagne #TellTheTruthBelgium. Die zal digitaal plaatsvinden en de coronamaatregelen respecteren, luidt het.

‘Met deze speech willen we onze collectieve verbeelding prikkelen. De video toont hoe het eruit zou zien als onze overheden zouden tegemoetkomen aan de eerste van drie eisen van XR, namelijk om de waarheid te vertellen over de klimaat- en ecologische noodtoestand waarin we verkeren’, zegt XR-woordvoerdster Jolien Paeleman. De software achter de video is door een vrijwilliger gecodeerd.

De speech werd niet alleen naar Wilmès zelf gestuurd, maar ook naar Jan Jambon (N-VA), Elio Di Rupo (PS) en Rudi Vervoort (PS), respectievelijk de Vlaamse, Waalse en Brusselse minister-presidenten. Het kabinet van de premier heeft nog niet gereageerd op de video.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in