‘Bedroevende’ coronacijfers in Gent en Antwerpen: meer dan 800 inbreuken tijdens paasweekend
Foto: dvh

Het afgelopen weekend zijn er ‘bedroevend’ veel inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld in Gent. Dat zegt de lokale politie maandag in een verklaring. Meer dan vierhonderd mensen kregen een waarschuwing, een proces-verbaal of een boete. ‘Als we deze cijfers vergelijken met die van vorige week maakt ons dat ongerust.’ In de politiezone Antwerpen zijn de cijfers gelijkaardig: ook meer dan 400 pv's.

‘Onze weekendcijfers, van controles naar aanleiding van de maatregelen tegen het coronavirus, zijn bedroevend.’ Zo begint een mededeling van de Gentse lokale politie maandagmiddag.Het zonnige weer lokte vooral zaterdag heel wat Gentenaars de straat op of de parken in. Ook zondag was het voor velen blijkbaar moeilijk om te voldoen aan de oproep om niet samen te scholen of geen niet-essentiële verplaatsingen te doen.

Zaterdag en zondag heeft de lokale politie in Gent in totaal 427 inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld, blijkt maandag uit een overzicht.

  • 53 mensen kregen een waarschuwing: 23 voor samenscholen en 10 voor een niet-essentiële verplaatsing
  • 262 mensen kregen een proces-verbaal: 119 voor samenscholen en 75 voor een niet-essentiële verplaatsing
  • 112 mensen kregen een boete van 250 euro ter plaatse gepresenteerd: 56 voor samenscholen en 45 voor een niet-essentiële verplaatsing

‘Als we deze cijfers vergelijken met die van vorige week maakt ons dat ongerust’, zegt de politie. ‘We zien een stijging van maal vier voor samenscholing en een derde meer niet-essentiële verplaatsingen.’

Antwerpen

De Antwerpse politie stelde 148 processen-verbaal op, in totaal werden 434 personen beboet. Vooral op zaterdag en zondag werden veel overtredingen vastgesteld. “De laatste 24 uur deden we 67 coronagerelateerde vaststellingen”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de politiezone Antwerpen.

Sinds de Antwerpse politie op 20 maart stopte met sensibiliseren en begon met verbaliseren werden in de stad al 2.037 pv’s opgesteld, 4.578 personen en 86 rechtspersonen (handelszaken, garages, wisselkantoren, kappers, ...) werden beboet. In een pv worden geregeld meerdere mensen geregistreerd, zeker als het gaat om overtredingen van het samenscholingsverbod of het niet respecteren van de social distancing.

Uit de cijfers van de politie blijkt dat het grootste deel van de overtredingen gaat over het maken van niet-essentiële verplaatsingen. 'Die zijn goed voor 46,5% van de pv’s', vertelt Bruyns. '25% van onze vaststellingen gaat over mensen die in het openbaar blijven samenkomen.' Ook samenkomsten in auto’s (11,8%) en thuis (9%) worden nog geregeld geverbaliseerd. 6,5% van de Antwerpse pv’s ging over het niet respecteren van de anderhalve meter afstand, de zogenaamde social distancing.

Antwerps burgemeester Bart De Wever zegt in een reactie in Ter Zake dat de politie de regels controleert, maar pleit er tegelijk voor om mild te zijn voor wie de regels volgens hem wel begrepen heeft.  ‘De mensen zitten alleen, ze houden afstand.’ Hij wijst erop dat veel mensen in Antwerpen geen tuin hebben. ‘Moeten ze dan een boete krijgen als ze alleen buiten komen?’ 

Paasfeestjes

De politie moest in Gent ingrijpen ‘bij verschillende mensen die een coronapaasfeestje gaven met familie die niet onder één dak wonen of met vrienden’.Nog: ‘Of bij mensen die met drie à vier personen zomaar wat rondrijden in een wagen en mensen die in parken blijven zitten in het gras en soms picknicken.’ Zo werd in Wondelgem vrijdagnacht een stiekem geopend café opgebroken door de politie. Alle aanwezigen kregen een boete van 250 euro.

In een persbericht geeft ook de Antwerpse politie enkele opvallende voorbeelden van vaststellingen die het afgelopen weekend gedaan werden. Zo stond zondag op een oprit in Deurne een zwembad met daarin vijf volwassenen en twee kinderen. “Het is niet de bedoeling dat verschillende huishoudens samenkomen”, legt Bruyns uit. Zoals steeds was het ook aan de Scheldekaaien weer druk. “Op de De Gerlachekaai zat een groep van vijftien personen, kinderen en volwassenen, op en rond een bank”, zegt Bruyns. “Lang niet iedereen woonde op hetzelfde adres. Er werd een proces-verbaal opgesteld.”

Hardleerse overtreders

Omdat de Antwerpse politie vaststelt dat er enkele hardleerse Antwerpenaars al meerdere keren betrapt werden omdat ze de maatregelen niet naleefden, worden bemiddelingsteams ingezet. '413 personen kwamen al minstens twee keer met de politie in aanmerking omdat ze de maatregelen overtraden', luidt het bij Bruyns. 'Sommigen werden zelfs al vier keer en meer geverbaliseerd.' 

De politie stuurt wijk- en bemiddelingsteams naar de hardleerse overtreders. 'Door hen buiten de verbaliserende context aan te spreken en het belang van de maatregelen en het politieoptreden uit te leggen, proberen we te vermijden dat ze bestuurlijk gearresteerd moeten worden', zegt Bruyns. Zo’n bestuurlijke arrestatie was al voor twaalf personen het geval.

Politiehelikopter

Zondag werd in Gent zelfs een politiehelikopter ingezet. De helikopter van de federale politie is al van lang voor de coronacrisis ter beschikking van de lokale Gentse politie, als ondersteuning bij routinecontroles tegen inbraken. Maar in deze periode wordt hij ook ingezet tijdens acties rond de coronamaatregelen.


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in