‘Niet alle bedrijven houden zich aan coronamaatregelen’
Themabeeld Foto: Shutterstock

Uit controles de afgelopen twee weken bij zo’n 328 bedrijven blijkt dat 280 bedrijven zich niet houden aan de coronamaatregelen. Dat blijkt uit cijfers opgevraagd door oppositiepartij Groen. We blijven controleren, reageert minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V).

Uit de cijfers die Groen-Kamerlid Evita Willaert heeft opgevraagd, blijkt dat de inspectiedienst Toezicht op het Welzijn op het Werk (TWW) in de periode 23 maart-3 april 704 coronagerelateerde klachten heeft geregistreerd. De dienst voerde ook 750 controles op afstand uit waarbij telefonisch een checklist wordt overlopen. Bij 85 procent van de bedrijven hield het personeel zich niet aan de regels en werd er onvoldoende afstand met elkaar gehouden.

Kamerlid Evita Willaert (Groen) reageerde deze verontwaardigd op Radio1: ‘In 85 procent van de gevallen waar men ter plaatse is geweest, heeft men een waarschuwing moeten geven. In 20 gevallen is ook besloten de bedrijfsvloer te sluiten. 85 procent, dat kan echt niet. Dat is veel te veel.’

52 werkgevers kregen ook een termijn opgelegd om zich in regel te stellen en 1 bedrijf kreeg een pv.

Controles vanop afstand

‘Men speelt met de gezondheid van alle werknemers door zo laks met de richtlijnen om te gaan’, reageert Willaert. ‘Heel veel bedrijven respecteren de regels wel maar dreigen ook het slachtoffer te worden van zij die het niet ernstig nemen met de richtlijnen. Ons gedrag bepaalt hoe de curve gaat evolueren. Hoe strikter we de maatregelen volgen, hoe beter we maatregelen kunnen afbouwen. Maar er kunnen pas terug meer mensen aan de slag als dat in de veiligste omstandigheden kan gebeuren.’

Minister van Werk Nathalie Muylle nuanceert de cijfers. Ze benadrukt dat de controles vooral gebeuren na klachten. 'Heel veel bedrijven doen het wel oké', zei ze op Radio 1.

De inspectiedienst TWW wordt momenteel volledig ingezet voor de controles op de noodzakelijke preventieve maatregelen. De inspectie kan zowel proactief optreden als na een klacht.


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in