Naar aanleiding van een dodelijk ongeval tussen een politievoertuig en een jongeman met een scooter, is het sinds vrijdagnacht onrustig in Anderlecht, niet ver van de wijk Peterbos. Tijdens de rellen van zaterdag zijn 25 mensen opgepakt, later kwam het totaal op 57 te staan.

Zaterdagavond omstreeks 21 uur waren al 43 mensen opgepakt na de rellen in Anderlecht. 'Er waren in de loop van de nacht enkele samenscholingen van een tiental personen en voertuigen werden in brand gestoken. De politie voerde een tiental bijkomende arrestaties uit, waarmee het totaal op 57 komt', zegt Adeline Roty, woordvoerster van politiezone Brussel-Zuid zondagvoormiddag.

De politie zegt dat 'alle scenario's mogelijk blijven'. Er wordt dus rekening gehouden met nog incidenten deze zondag. 'We hebben een versterkte interventiemacht gepland en we kunnen beroep doen op de federale politie en op andere politiezones uit Brussel als dat nodig zou zijn', zegt de woordvoerster.

Het is nog niet bekend of de 57 bestuurlijk of gerechtelijk werd aangehouden. Eén persoon raakte gewond en een politieagente werd onwel tijdens de interventie. Zonechef Patrick Evenepoel bevestigt op het VRT-radionieuws dat bij de rellen een dienstwapen is gestolen uit een politiewagen. Er waren daarvan beelden te zien op sociale media.

Volgens de krant La Capitale werd het wapen nadien teruggevonden in een park, maar de korpschef zegt dat hij niet kan bevestigen dat het wapen terecht is. De persoon die het wapen heeft ontvreemd is nog niet opgepakt. 'Die identificaties moeten allemaal nog beginnen. We hebben wel al een spoor', zegt Evenepoel.

Achtervolging

De onrust begon vrijdagnacht. Toen een politiepatrouille vrijdagavond in de Dr. De Meersmanstraat een 19-jarige motorrijder opmerkte, nam deze laatste de vlucht. De politie zette de achtervolging in, maar ter hoogte van de Nijverheidskaai kwam het tot een botsing tussen de scooter en een tweede politiepatrouille van de Anti-Criminaliteitsbrigade die in versterking kwam aangereden. De jonge motorrijder overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. 

Waarom de jongeman wegreed van de politiepatrouille, is nog niet gekend. Er volgt ook een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval. De familie van de jongeman werd bijgestaan door de dienst slachtofferhulp. 

Brandstichtingen

Vrijdagnacht zou op vier plaatsen brand zijn gesticht. Eerst een trekker van een vrachtwagen, daarna werd een container in brand gestoken. De daders staken ook een bosje en een stapel houten paletten in brand.

Zaterdag moest de politie omstreeks 14 uur jongeren uit elkaar drijven die via sociale media hadden afgesproken. Op beelden op onder meer Bruzz is te zien hoe jongeren met stenen gooiden en politievoertuigen beschadigden. Ook enkele ruiten van bushokjes sneuvelden. De feiten speelden zich af in de buurt van het metrostation Clemenceau en het Raadsplein in Anderlecht.

'Relschoppers bewijzen dode geen eer'

De burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps, zei zaterdagavond dat de familie van het slachtoffer niets te maken heeft met de oproep om op straat te komen. Integendeel, de familie roept op tot kalmte, zei hij. De burgemeester verzekerde ook nog dat iederen binnen de lokale gemeenschap, gemeentebestuur en politiediensten, getroffen zijn door het overlijden van de tiener. 'Zij die verantwoordelijk zijn voor het straatgeweld, bewijzen hem geen eer', klonk het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig