Woutertje Pieterse Prijs voor ‘Uit elkaar’ van Bette Westera en Sylvia Weve
Foto: Sylvia Weve

De Nederlandse kinderboekenschrijfster Bette Westera en illustratrice Sylvia Weve zijn de winnaars van de 33ste Woutertje Pieterse Prijs, een onderscheiding van 15.000 euro voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Ze krijgen de prijs voor het boek ‘Uit elkaar’.

De jury koos dit jaar naar eigen zeggen voor een boek ‘dat de tragiek niet ontkent, maar de feestelijkheid laat zegevieren. Alles is origineel en sprankelend aan dit boek, met prettig-onaangepaste tekeningen en baldadige gedichten, waarin kinderen hoofdschuddend kijken naar de liefdescarrousel van de volwassenen, die hun kinderen soms lijken te vergeten, maar die hun kinderen soms ook een nieuw perspectief bieden.’

Ook De Standaard is enthousiast over het boek. ‘Soms grappig, soms troostend, vaak rauw’, schreef onze redacteur. Ze noemt het boek een ‘totaalervaring’, waarbij alle elementen, van inhoud tot vormgeving, perfect bij elkaar passen.

De Woutertje Pieterse Prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek wordt al sinds 1988 toegekend. ‘Uit elkaar’ stak er voor de jury dus net iets meer bovenuit dan de vier andere genomineerde boeken.