Werchter verliest headliner Pearl Jam: ‘Kans klein dat festival doorgaat’
Foto: BELGAIMAGE

Pearl Jam komt in juli niet naar Werchter. De Amerikaanse band schort door de coronacrisis zijn hele Europese tour op. De kans op een volledige afgelasting van het festival is groot, beseft Werchter.

‘We begrijpen de beslissing van Pearl Jam volledig’, reageert Rock Werchter op Twitter. Pearl Jam laat weten dat het zijn Europese tour naar juni en juli van volgend jaar verschuift.

De organisatoren zeggen dat de kans klein is dat het festival in juli zal kunnen plaatsvinden. ‘”Wat met Rock Werchter?”, horen we u vragen. Eerlijk gezegd, het ziet er niet goed uit. De kans is klein dat we in juli op het Festivalpark zullen kunnen samenkomen. Medische experts, burgemeester, politici en anderen hebben hun bezorgdheid al geuit. Maar het is aan de Nationale Veiligheidsraad om te beslissen om verdere maatregelen.’

Verwacht wordt dat de Veiligheidsraad komende woensdag een beslissing zal nemen over de zomerfestivals. Dat liet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren uitschijnen. Wellicht zal dat volgens Jambon nog niet voor de evenementen tot en met eind augustus zijn, maar wel al voor alles wat in mei, juni en juli doorgaat.

De festivalorganisatoren dringen al een tijdje aan op duidelijkheid. In mei begint Werchter normaal met de opbouw van het festivalterrein.

Virologen hebben zich al uitgesproken tegen festivals in de zomer van 2020, omdat het te riskant zou blijven om mensen in groten getale bijeen te brengen. Ook in andere landen worden festival geannuleerd. De burgemeesters van Rotselaar en Haacht gaven al een negatief advies, maar verwezen tegelijk ook naar de eindbevoegdheid van de Veiligheidsraad.